Epeútgyulladás (cholangitis)

Az epeutak gyulladása rendszerint bakteriális fertőzés következtében jön létre, amely az epeutakban másodlagosan alakul ki a májon kívüli epeutak elzáródása következtében.

epeútgyulladás, Cholangitis | Máj- és epebetegségek   SubRosa Kiadó | Fehér, J.; Lengyel, G.

Elsődleges hegesedő epeútgyulladás

Nem specifikus, idült, progresszív gyulladásos folyamat, amely az epeutak gócos vagy diffúz kötőszövetes elzáródását okozza. Feltételezhető, hogy immunmechanizmus alapján zajló betegségről van szó. Klinikailag idült vagy intermittálóan jelentkező (átmenetileg szünetelő) epeútelzáródásos tünetek mutatkoznak: progresszív jellegű elzáródásos sárgaság, ezt gyakran megelőzi gyengeség, rossz közérzet, viszketés és étvágytalanság.

Diagnózis: A betegség tünetei kezdetben nem jellemzőek, átlagban mintegy 2 évvel megelőzik a diagnózis megalkotását. A májműködési próbák epepangásra utalnak, főleg az alkalikus foszfatáz és a gamma-glutamil transzpeptidáz-szint magas, emelkedett a bilirubin-koncentráció. Az epeúti képalkotó eljárásokkal több gócú szűkületeket lehet kimutatni, amelyek a májon belül és a májon kívül egyaránt előfordulnak az epeutakban.

Gyógyítás: A fő cél az epeelfolyás szabaddá tétele. Ez megoldható műtéti úton, vagy endoszkópos tágítással. A fertőző ágens leletétől függően antibiotikus kezelés is alkalmazható. A viszketés csökkentésére cholestiramin adható. Ursodeoxycholsav (Ursofalk) az utóbbi időben jelentős mértékben csökkentette a betegek panaszát.

| epeútgyulladás, cholangitis
2007-11-09 13:55:55

Web Design & Development Prowebshop