Keress, kérdezz, mondd el: van segítség!

Az általában akut betegségek melléktüneteként jelentkező hasüregi- és mellkasi folyadékgyülemben szenvedők számára indít fórumot az Ewicare magánrendelő. Az internetes felületen a betegek és hozzátartozóik oszthatják meg a betegség kezelése során szerzett tapasztalataikat.

| InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.

Különös erővel hat az a mondat, amit a legtöbb súlyos vagy gyógyíthatatlan betegséggel küzdő ember kimond magának és környezetének: teljes életet szeretnék élni! Sajnos sokszor ez kétségbeesett kiáltás marad, de vannak esetek, amikor van segítség. Az úgynevezett palliatív ellátás célja, hogy a betegek, és természetesen hozzátartozóik életminősége nagy mértékben javuljon.

Súlyos betegséget hordozva felbecsülhetetlen fizikális és mentális jelentősége van annak, ha a gyötrelmes kórházi kezeléseket helyett a beteg saját otthonában, megszokott életmódját folytatva kap ellátást.

Kórház helyett otthoni kezelés

Magyarországon egyetlen magánrendelő foglalkozik a hasüregi- és mellkasi folyadékgyülem (ascites, illetve pleurális effúzió) tüneteit kezelő tartós katéter beültetéssel. Ez az egyszerű, ambuláns környezetben elvégezhető, fájdalommentes beavatkozás valóban képes arra, hogy visszaadja a betegeknek a teljes élet lehetőségét. Az otthon elvégezhető csapolások révén ugyanis az általában súlyos alapbetegséggel küzdő beteg mentesül a kórházba járás terhétől és veszélyeitől.

Jól lehet a tartós katéter beültetés Európa számos országában bevett és államilag támogatott palliatív kezelési forma, Magyarországon nagyon kevesen ismerik és ajánlják az érintetteknek. Ezen a helyzeten szeretne változtatni az Ewicare magánrendelő azzal, hogy internetes fórumot indít, ahol betegek, hozzátartozók oszthatják meg történetüket, tapasztalatikat a hasüregi- és mellkasi folyadékgyülem, illetve az ezek mögött álló alapbetegségek kezelése kapcsán.

A betegek beszámolói mindent elmondanak

Az internetes fórum elindításához egy gyakorlati felismerés vezetett: a palliatív kezelés valódi jelentőségét a betegek beszámolóiból lehet felmérni a legjobban. Az Ewicare ezért időről időre megszólít kezelteket, hozzátartozókat, ők mondják el tapasztalataikat a hasüregi- és mellkasi folyadékgyülem kezelése kapcsán.

Hogyan alakult ki a betegség, hogyan folyt a kezelés korábban, hogy élték meg a katéter beültetését, hogyan használják az eszközt, és általában, milyen változást hozott a katéter használata az életükbe? Ezek a beszámolók egyrészt fontos visszajelzést jelentenek a palliatív kezelést végző szakemberek számára, másrészt pedig nagyon hasznos információkat, tájékozódási lehetőséget nyújtanak azoknak, akik hasonló kihívásokkal kénytelenek szembenézni.  

Mondja el Ön is!

Az Ewicare honlapján elérhető fórum célja, hogy segítse az információcserét, felhívja a figyelmet a magyarországi palliatív ellátás fejlesztésének szükségességére, de a legfontosabb természetesen az, hogy a betegek történetük megosztásával egymást is támogathassák, megtapasztalják, hogy nincsenek egyedül a bajban. A fórum azzal a céllal indul, hogy a rászorulók nemcsak kimondhassák: teljes életet szeretnének élni, hanem hathatós segítséget is kapjanak ehhez másoktól és természetesen az Ewicare-től.

| mellkasi folyadákgyülem, hasi folyadékgyülem, csapolás
2021-08-05 18:13:38
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop