Új terápia alkalmazása a felgyülemlett mellűri és hasüregi folyadék otthoni kezeléséért

Betegséggel együtt élni nem könnyű, se a betegnek, se hozzátartozóinak. Rosszabb a helyzet, ha tartósan fennálló, komoly megbetegedés nehezíti meg a mindennapokat. Ilyenkor minden támogatás és tanács, ami a betegségből fakadó panaszokat enyhíteni tudja, felbecsülhetetlen segítséget jelenthet.

| InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

Az ewiCare medical center olyan súlyos állapotú beteg embereknek segít teljesebb életet élni, akiket rendszeresen kínoz az alapbetegségükön túl a mellüregükben vagy hasüregükben visszatérően felgyülemlő folyadék. Az itt elérhető terápiának köszönhetően a páciensek segítséget kapnak ahhoz, hogy képesek legyenek tüdővizenyő vagy ascites okozta panaszaikat saját otthonukban enyhíteni, megszüntetni.

Mellkasi és hasűri folyadékgyülem 

A mellkasi folyadékgyülem, vagy más néven tüdővizenyő a mellhártyák közötti, kórosan felszaporodó folyadékot jelenti. Ha bármilyen okból felhalmozódik a folyadék a mellüregben, mellkasi fájdalmat, légzési nehézséget eredményez. A tüdőnek a csontos mellkasfalon belül kevés helye marad, ezáltal összenyomódik, a panaszok pedig felerősödnek.

A hasűri folyadékgyülem, vagy más néven ascites a hasüregben felhalmozódó folyadék, amely a nehézlégzés, étvágytalanság, hányinger jelenlétéért felelős. A mellkasi és a hasűri folyadékgyülem is újratermelődik, így a tünetek enyhítése csak átmenetileg oldható meg.

Egyedi terápia a kellemetlen panaszok megszüntetéséért

A felgyűlő mellűri folyadék és ascites - vagy ahogyan a köznyelv mondja: hasvízkór - otthoni kezelésének lehetősége Magyarországon az idei év elejétől vált lehetővé egy új eljárásnak köszönhetően. Az egyedülálló terápiával a páciens közérzete javul, mivel nem kell felkeresnie a kórházat ahhoz, hogy felerősödő tünetei azonnal enyhüljenek.

A nehézlégzés, fulladás a legkellemetlenebb panaszok közé tartoznak, melyek megnehezítik a legegyszerűbbnek tűnő feladatok elvégzését is. A megnövekedett haskörfogat a fizikai mozgást hátráltatja. Mindezek mellett a kórházi kezelésre történő utazás is nehézséget és küzdelmet jelent a páciensek számára. 

“Minden a fulladással kezdődött, azt megelőzően nem voltak panaszaim. Ez a fulladás, amikor alig kaptam levegőt, nagyon megnehezítette a mindennapjaimat. A legkisebb fizikai mozgást sem tudtam elvégezni.” - emlékezett vissza Kozma Ferencné, akivel mellkasi-katéter beültetése után beszélgettünk.

Folyadék-lebocsájtás otthoni környezetben

A mellüregbe vagy hasüregbe ültetett tartós katéterre épülő terápiával a páciens otthonában saját maga, vagy hozzátartozója végezheti el a felgyűlt folyadék leeresztését. A folyadék-lebocsájtásával egyidőben a tünetek azonnal enyhülnek, megszűnnek a legsúlyosabb panaszok.

A páciens visszanyeri mozgásszabadságát, pozitív változást észlel közérzetében. Ez a változás jótékony hatással van más terápiákra is, nem ritka, hogy javulás tapasztalható az alapbetegség kezelésében is.

A tartós-katéter beültetés eljárásának lényege

A visszatérő mellűri és hasűri folyadékgyülemmel küzdő páciens mellüregébe illetve hasüregébe tartós katéter kerül behelyezésre minimálisan invazív beavatkozással, helyi érzéstelenítéssel. Az eljárás szinte fájdalommentes, ahogyan azt Kozma Ferencné is megerősítette:

“Maga az operáció teljesen fájdalommentes volt, csak utána volt némi fájdalmam, kb. egy-másfél hét volt, amíg szervezetem hozzászokott az idegen testhez.”

A tartós-katéter a rajta található biztonsági szeleppel együtt egy zárt rendszert hoz létre, így akadályozva meg, hogy a páciens szervezetében bármilyen fertőzés alakulhasson ki. 

Tervezhető otthoni lecsapolások a kórházi kezelések helyett

Az otthoni használat lehetővé teszi, hogy a páciens előre tervezzen a lecsapolások időzítésével, és a számára legalkalmasabb helyen és időben végezhesse el a folyadék-lebocsájtást. A művelet akár minden nap megismételhető: a gyártó ajánlása szerint a tartós-katéter használatával egyszerre legfeljebb 1 liter mellűri, vagy 2 liter hasüregi folyadék távolítható el.

Ez a mennyiség nem viseli meg a páciens szervezetét, szemben a kórházakban eltávolított 15-20 liter folyadékkal, ami így sokszor több napos kórházi bentfekvéssel jár együtt. A köhögés és a mozdulatlan fekvés pedig tovább nehezítik a bent töltött időt. A páciensek rendszerint már az első otthoni kezelés után megtapasztalják, mekkora megkönnyebbülés hogy elkerülhetik a kórházi punkciókat.

Spontán pleurodézisért a katéter használatával

Figyelemre méltó, hogy néhány hónapos katéter-használat után több páciens arról számol be, megszűnik mellüregében a folyadék felgyülemlése. Ilyenkor a páciens mellhártyái között spontán bekövetkező pleurodézisről beszélünk.

Pleurodézis során a tüdőt és a mellkast borító mellhártyákat műtéttel, vagy kémiai anyagok bejuttatásával összetapasztják, melynek következtében megszűnik a kettő közötti a tér, így nem tud a tüdőt nyomás alá helyező folyadék újratelítődni. A pleurodézis célja a páciens panaszainak csökkentése, nem gyógyító eljárás.

A mellűri folyadékgyülem tartós pleurális katéterrel történő kezelésének nem önmagában a pleurodézis a célja. Ennek ellenére a kezelt betegek csaknem fele „spontán pleurodézist” tapasztal meg a kezeléssel, 30-60 nappal a katéter-behelyezés után.

“Arra lettem figyelmes, hogy nem jelentkeznek a korábbról jól ismert panaszaim. Ennek ellenére követtem a számomra korábban előírt kezelési-tervet, és próbálkoztam a folyadék-csapolással. Nagy meglepetésemre nem ürült folyadék. Ezután a doktor úr megvizsgált, és az ultrahang vizsgálat során nem talált folyadékot a mellkasomban. Ezt követően kontroll-röntgen vizsgálatot végeztek, amely igazolta, hogy nincs folyadék a mellüregben!”- meséli Kozma Ferencné.

Az ewiCare medical centerben szakértelemmel állnak a hozzájuk fordulók rendelkezésére, szeptembertől már egyszeri mellkascsapolás, hascsapolás is kérhető a magánrendelőben. Nyugodt, barátságos környezetben tesznek meg mindent azért, hogy a páciensek teljesebb életet élhessenek a beavatkozás után.

“Ne habozzanak, mielőbb vágjanak bele a terápiába, ha módjukban áll!” - tanácsolja Kozma Ferencné azoknak a betegeknek, akik most szembesülnek a diagnózisukkal.

| hasvízkór, ascites, mellkasi folyadékgyülem
2020-12-03 09:11:52
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop