Legutóbbi cikkek

Rejtett májkárosodást mutat ki a "villanyrendőrteszt"

A közlekedési lámpák zöld, sárga és piros színeivel kódolja a máj állapotát brit szakemberek új fejlesztése, egy teszt, amellyel vérmintából egyszerűen kimutatható, hogy mennyire veszélyeztetett az érintett páciens - adta hírül a BBC hírportálja.


Rendben a mája?
A máj és az epe betegségek szűrése 3D ultrahanggal

A májat és az epeutakat együtt kell kezelni, hiszen az egyiknél kialakult elváltozás kihat a másikra is. Vizsgálatuk során az esetleges elváltozások megtalálásában, beazonosításában, illetve azok további kezelése és nyomon követése során az orvosok számára nagy segítséget jelent a hazánkban csak néhány éve alkalmazott 3D ultrahang, melynek jelentőségéről dr. Takács Ildikó radiológust kérdeztem.


Májműködési próbák

A különböző típusú májmegbetegedések egymástól való elkülönítésében, egyáltalán a májbetegség kimutatásában segítségünkre vannak a laboratóriumi vizsgálatok.


Májműködés eszközös vizsgálatai

A kilégzési teszt a májnak a különféle gyógyszerek lebontási képességét méri. Egy radioaktív anyaggal jelölt gyógyszert szájon át vagy vénásan adnak be. A beteg által kilégzett levegő radioaktivitásának méréséből a máj gyógyszerlebontó képességének mértékére lehet következtetni.


Májbiopszia

A májból szövetminta műtét közben is nyerhető, de sokkal gyakoribb, hogy a bőrön keresztül beleszúrt tűvel vesznek ki egy darabka szövetet. A beavatkozást helyi érzéstelenítésben végzik. A rendellenes terület megtalálásában ultrahang- vagy CT-irányítás is segíthet. A legtöbb kórházban a beavatkozást ambulánsan végzik.


Web Design & Development Prowebshop