Fertőző májgyulladás

A fertőző májgyulladást különböző vírusok okozhatják, melyek különböző úton terjedhetnek. Az utolsó 5 év adatai alapján Magyarországon évente 2000-2500 fertőző májgyulladás fordul elő.

májgyulladás, vírushordozás, védőoltás, , hepatitis, B | Gyógy-ír   Kisalföld | Kótai, Zs.
A fertőző májgyulladást okozó vírusok közül most csak a B vírus fertőzésével foglalkozom.

A bejelentett megbetegedések 20-30 százalékában a B vírus szerepel kórokozóként. A vírus a szervezetbe jutva a májsejtekhez kötődik. Az esetek 1/3 részében enyhe jellegtelen tünetek alakulnak ki, 1/3 részében pedig sárgasággal járó tipikus "fertőző májgyulladás" alakul ki.

A fertőzések jelentős része (akár tünetmentes, akár tünetekkel zajlott) teljesen gyógyul. A felnőtt fertőzöttek 5-10 százalékában viszont vírushordozás maradhat vissza, mert a szervezet nem tudott megszabadulni a kórokozótól. Újszülöttkori fertőzés esetén lényegesen gyakrabban fordul elő a krónikus vírushordozás kialakulása.

A tartós vírushordozás egyes esetekben a máj későbbi károsodását vonhatja maga után, ezért a vírushordozókat a fertőző osztály szakemberei gondozzák. A kórokozó a fertőzött személy vérében és testváladékaiban (hüvelyváladék, ondó) található meg, melyek terjeszthetik a fertőzést.

Magyarország a gyengén fertőzött országok közé tartozik. A vírushordozók száma a lakosság 1-2 százaléka. A legjelentősebb a szexuális terjedési mód. Homo- és heteroszexuális kapcsolatban egyaránt terjedhet a kórokozó. A fertőzés veszélyének azok vannak inkább kitéve, akik gyakran váltogatják partnereiket.

A vérnek mint terjesztő tényezőnek kisebb a jelentősége. Vér, vérkészítmény csak szűrővizsgálat után kerül felhasználásra, így fertőzést terjesztő szerepük gyakorlatilag elhanyagolható. Elegendő azonban a vér jelenléte nyomokban is, így fertőzés veszélyt jelent az intravénás kábítószer alkalmazásainál a közös tű és fecskendő használata.

Az egészségügyben használatos orvosi műszerek, eszközök csak megfelelő fertőtlenítés, sterilizálás után kerülnek felhasználásra. Családi környezetben veszélyforrás lehet a fertőzött személlyel közösen használt fogkefe vagy manikűröző olló is.

Fertőzött anya szüléskor megfertőzheti újszülöttjét. Mivel éppen az újszülöttek a legveszélyeztetettebbek a krónikus hordozás kialakulása szempontjából, az ő védelmük biztosítása nagyon fontos.

A Kormány 1994-ben határozatot hozott az egészségfejlesztési program elfogadásáról. A program külön foglalkozik a fertőző májgyulladás megelőzésével, s ennek központi része a terhesek szűrővizsgálata.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szervezésében 1995-ben az egész országban bevezetésre került a terhesek hepatitis B szűrővizsgálata. A pozitív anyák újszülöttjei a születéskor azonnal védőoltást kapnak, így megelőzhető a fertőzés. Megyénkben az elmúlt évben 4602 terhes nő szűrővizsgálatát végeztük el, közülük 5 pozitív eredményt kaptunk. A pozitív eredmény kapcsán a családi környezet szűrővizsgálatát és védőoltását is megszerveztük.

Fentieken kívül jelenleg térítésmentesen védőoltásban részesülnek az egészségügyi dolgozók, az egészségügyi szakközépiskola I. évfolyamos hallgatói, valamint a művese kezelésben részesülők. Az Egészségügyi Világszervezet javasolja a gyermekek védőoltási programjába bevenni a hepatitis B elleni védőoltást. Ez egyenlőre gazdasági okok miatt még nem lehetséges.

A védőoltás különösen ajánlott azok számára akik szexuális magatartásuk miatt veszélyeztetettek, kábítószer élvezők, vagy erősen fertőzött külföldi országba utaznak, de rizikó tényező nélkül is az oltóanyagot bárki megvásárolhatja. Kérésére a háziorvos receptre felírja. A védettséghez 3 oltás szükséges, oltási reakció általában nem alakul ki.

Ha bővebb információra van szüksége, forduljon az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Győr-Moson-Sopron Megyei intézetének Járványügyi Osztályához, készséggel állunk rendelkezésére.

| májgyulladás, vírushordozás, védőoltás, vírushordozás, , hepatitis, B
2007-11-09 19:19:01

Web Design & Development Prowebshop