A vírus okozta krónikus májgyulladásról

Számos májgyulladást okozó vírus ismeretes, amelyek ugyan jelentősen különböznek egymástól, mégis klinikailag hasonló megbetegedéseket okozhatnak. A tünetmentes fertőzéstől kezdve akut májgyulladást, mely ritkán igen gyors lefolyású, akár halált okozó is lehet, illetve krónikus májgyulladást, májzsugort, sőt, végső következményként májrákot is eredményezhetnek.

májgyulladás, vírus, fertőzés, járvány, védőoltás | Gyógy-ír   Kisalföld | Kótai, Zs.

Májgyulladást leggyakrabban a hepatitis vírusok okoznak. Ez idáig ötféle hepatitis vírust ismerünk, az A, B, C-, D és E vírust. Ezen vírus mindegyike képes heveny májgyulladást okozni. Krónikus májgyulladás azonban csak a B, C és D vírusfertőzés után fordulhat elő, ha az akut gyulladás nem gyógyul meg. A D vírus önmagában nem képes májgyulladást előidézni, csak a B vírus segítségével. A, B, C és D vírusfertőzés vérrel és szexuális úton terjedhet. Fertőzött anya magzatát is megbetegítheti.

Mikor beszélhetünk krónikus májgyulladásról?

Akkor, ha a májkárosodásra utaló, a vérből laboratóriumi módszerrel vizsgálható enzim értéke a normális érték kétszeresét meghaladja legalább hat hónapon át. A vírusos eredetet B vírus esetében a vírus felszínén elhelyezkedő egyik antigénjének vizsgálatával, C vírus esetében a vírus ellen a szervezetben termelődött antitest vizsgálatával bizonyíthatjuk. A legpontosabb és egyben legtökéletesebb vizsgálat képes a vérből a májgyulladást okozó vírusok nukleinsavának kimutatása. Ennek a vizsgálatnak a pozitivitása arra utal, hogy az emberi szervezetben aktív vírusszaporodás folyik.

Mikor alakul ki krónikus májgyulladás?

A B vírusfertőzést követően 5-10 százalékban, a C vírusfertőzést követően pedig 40-60 százalékban alakul ki krónikus májgyulladás. A májbetegség krónikussá válásának fő oka mai tudásunk szerint az, hogy a szervezet védekezőrendszere, az immunrendszer nem képes a májgyulladást okozó vírust elpusztítani. Nem termelődik kellő mennyiségben egy olyan speciális fehérje, melyet interferonnak nevezünk, a vírusfertőzést követően, melynek kulcsszerepe van a vírus elpusztítását eredményező immunológiai folyamatos szabályozásában. Napjainkban már rendelkezésre áll az interferon injekció formában, mely a krónikus májgyulladás gyógyításában az utóbbi években jelentős sikert eredményezett.

Fontos, hogy a betegség minél előbb felismerésre kerüljön, mert a kezelés eredményesebb, ha már a betegség korai szakában el tudjuk kezdeni.

A máj elhelyezkedése az emberi emésztőrendszerben.

Mik a krónikus májgyulladás tünetei?

A krónikus májgyulladás sokszor csak igen enyhe tüneteket, panaszokat okoz. Gyakran csak gyengeség, fáradtság, rossz közérzet, enyhe, jobb bordaív alatti fájdalom, hányinger, hőemelkedés, sötét színű vizelet a beteg panasza. Súlyosabb esetben megjelenik a szemfehérje és a bőr sárgás elszíneződése. Mivel a máj termeli a véralvadáshoz szükséges fehérjéket, májbetegségben ezen fehérjék hiánya miatt orrvérzés vagy fogínyvérzés is előfordulhat. A máj a szervezetben a só- és víztartalom állandóságának szabályozásában is részt vesz. Májbetegek gyakran panaszkodnak arról, hogy lábszáraik megduzzadnak vagy a hasüregben felszaporodó folyadék miatt haskörfogatuk viszonylag hirtelen megnő, feszessé, elődomborodóvá válik a hasuk. Hasonló tüneteket azonban a szív- és érrendszeri megbetegedések is okozhatnak.

Hazánkban a májbetegségek közül magasan a leggyakoribb az alkoholos eredetű májbetegség. A vírus okozta krónikus májgyulladás és az alkoholos májbetegség együtt is előfordulhat, mely rövid idő, akár egy-két év alatt is súlyos májzsugorodást, májelégtelenséget idézhet elő, mely a beteg halálát okozza. Elhúzódó, nem gyógyuló krónikus vírus okozta májgyulladás esetében sokszorosa a májrák kialakulásának a kockázata a normál lakossághoz képest. Ha a beteg panaszai, tünetei miatt felkeresi háziorvosát, és azok alapján orvosában felmerül esetleges vírus okozta májbetegség gyanúja, akkor már a háziorvos is vérből elvégeztethet bizonyos laboratóriumi vizsgálatokat. Ha ezek pozitivitása alapján a háziorvos úgy ítéli meg, hogy a beteg további speciális vizsgálatokat igényel és felmerül interferonkezelés esetleges szükségessége, akkor a beteget belgyógyászati és gastroenterológiai szakambulanciára irányítja. Ezen a speciális szakambulancián elvégzik a szükséges kiegészítő vizsgálatokat, és ha indokolt, biztosítják a beteg kórházi osztályos felvételét és az interferon adásának elkezdését.

Gyakran előfordul, hogy véradás során, mivel a vért adó vérét speciális laboratóriumi vizsgálatokkal szűrik, derül fény a hepatitis B vagy C víruspozitivitásra. Ilyen esetben a véradó állomás értesíti a beteg háziorvosát a vírus pozitivitásról. A háziorvos felkeresi betegét és intézkedik a már említett szükséges vizsgálatok elvégzéséről, ha kell, a beteg megfelelő szakambulanciára történő irányításáról is gondoskodik.

Bízunk abban, hogy ha gondolunk a vírus okozta krónikus májgyulladás lehetőségére, és keressük szűrővizsgálatokkal a betegeket, akkor ezek a betegek időben megfelelő kórházi osztályra kerülnek, ahol az interferonkezelés megkezdésével lehetőség nyílik meggyógyításukra.

| májgyulladás, vírus, fertőzés, járvány, védőoltás
2002-07-18 13:20:02
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop