A tetoválás növeli a hepatitis C kockázatát

A tetovált emberek csaknem négyszer nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg a hepatitis C vírusával (HCV), mint azok, akiknek testét nem díszíti tetoválás.

tetoválás, hepatitis C, vírus, fertőzés | InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.
Erre a következtetésre jutottak a New York-i Egyetem kutatói, akik eredményeiket a Hepatology című folyóiratban ismertették.

A hepatitis C főként vérrel való érintkezés útján terjed - 1992 előtt vérátömlesztéssel is fertőződhettek a betegek, de szerepel az okok között intravénás droghasználat is.

Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban 3,2 millióra tehető a hepatitis C vírusával fertőzött személyek száma. Többségük nem tud a betegségéről, amely sokáig tünetmentes marad. A HCV szerepel a májrákot kiváltó vezető kórokok között, és ez a májátültetés leggyakoribb indikációja az Egyesült Államokban. A vírussal fertőzöttek 70 százalékánál alakul ki krónikus májbetegség, s öt százalékuk májzsugorban vagy májrákban hal meg.

A kutatók három New York-i körzet kórházaiban csaknem kétezer személyt kérdeztek ki arról, hogy van-e tetoválásuk, valamint esetleges HCV-okozta májmegbetegedésük. Adataik szerint a hepatitis C-ben szenvedők 34 százaléka rendelkezett tetoválással, míg a nem tetováltak között a betegek aránya 12 százalék volt. A vizsgálat során csak olyan eseteket vettek figyelembe, ahol kizárható a vérátömlesztéssel vagy intravénás droghasználattal való fertőzés valószínűsége.

"A tetoválás kockázati tényezőt jelent" - hangsúlyozta Fritz Francois, a tanulmány társszerzője, hozzátéve azonban, hogy a vizsgálat során nem sikerült közvetlen kapcsolatot találni a tetoválás és a hepatitis C-fertőzés között.

Scott Holmber, a CDC szakértője óvatosságra int a vizsgálati eredményekkel kapcsolatban, mondván, hogy az anonim kikérdezés ellenére a droghasználók aligha vallják be a kábítószerezést, és nem lehet kizárni annak az eshetőségét sem, amikor valaki még a tetoválás előtt fertőződik meg.

| tetoválás, hepatitis C, vírus, fertőzés
2019-10-29 11:23:57
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop