Májbetegek egyesülete: nemzeti hepatitis-stratégia megalkotása szükséges

A fertőző májgyulladás leküzdéséhez nemzeti hepatitis-stratégia megalkotására lenne szükség a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete szerint.

Az egyesület az MTI-hez pénteken, a hepatitis közelgő, július 28-ai világnapja alkalmából eljuttatott közleményében azt írta: a májgyulladások elleni sikeres küzdelemnek két fontos eleme a felvilágosítás és a megelőzés, ezért az érintett betegszervezetek a következő hétvégére Budapesten és további hat nagyvárosban felvilágosító és szűrőrendezvényeket szerveznek.

Felhívták a figyelmet arra: azoknak különösen érdemes felkeresniük a rendezvényt, akik 1992 előtt kaptak vért vagy vérkészítményt, illetve ismeretlen eredetű májenzim-emelkedésben szenvednek.

Budapesten a városligeti napozóréten, valamint Békéscsabán, Egerben, Kaposváron, Nyíregyházán, Szekszárdon és Zalaegerszegen várják az érdeklődőket.

A közleményben arra is kitértek, hogy az elmúlt időszakban nagy előrelépés történt a hepatitis C gyógyítása területén, és Magyarország élen jár Európában a betegség kezelésében. Ez azt is jelenti, hogy a C vírus által okozott hepatitis gyakorlatilag már meggyógyítható.

Amíg világszerte 160 millió hepatitis C-vel fertőzött ember él, addig Magyarországon 70 ezer lehet a számuk, és az érintettek csaknem ötven százaléka nem tud arról, hogy egy korábban halálos, de már gyógyítható betegségben szenved - tartalmazza a közlemény.

| egészségügy, járvány, hepatitis-stratégia, fertőző májgyulladás
2015-07-24 17:24:47


data-full-width-responsive="true">