Nőttek a hepatitisz-C fertőzöttek életesélyei

ATLANTA - Huszonnégy évvel azután, hogy fölfedezték a fertőzést, az új hepatitisz-C-vel fertőzötteknek kevesebb mint a fele jelentős májkárosodást szenvedett, jelentette nemrégiben egy szövetségi kutatóintézeti orvos.

fertőzöttek, hepatitisz-C, egészségügyben, dolgozók, fertőzött, fertÅ‘zöttek, fertÅ‘zött | The New York Times Health News Service   Medincorp | Snyder, M.

Dr. Leonard B. Seef, a National Institutes of Health (NIH) vezető kutatója elmondta, reméli, hogy a megjelenés előtt álló új tanulmány eloszlatja azt a széleskörűen elterjedt nézetet, miszerint a hepatitisz-C-vel fertőzöttek zömének aggódnia kell az életéért.

''Becsléseim szerint a betegek 80 százaléka túléli a kórt'' - jelentette ki dr. Seef egy a Centres for Disease Control and Prevention által támogatott kongresszuson.

Dr. Seef azonban nyomatékosan hangsúlyozta, hogy tanulmánya nem azért íródott, hogy a 4 millió amerikait megfertőzött hepatitisz-C-t valaki is félvállról vegye.

''Ez egy súlyos betegség, amelynek gyógyításához kutatás, kezelés, oltóanyag és megelőző óvintézkedések szükségesek, ám az, akinél megállapították a betegséget, ne kezdje azonnal írni a végrendeletét'' - tette hozzá dr. Seef.

A hepatitisz-C a tavalyi évben meglehetős aggodalmat keltett, mert igen magas a fertőzöttek száma - az Egyesült Államok lakosságának csaknem 2 százaléka - , és mert a vírus igen erősen ellenáll a természetes immunitásnak. Egy 1997-ben a NIH által a hepatitisz-C vírusról rendezett konferencia jelentése szerint a fertőzöttek 85 százalékánál alakul ki krónikus májgyulladás.

Dr. Seef véleménye szerint a krónikus betegek nem mutatják a betegség jellemző tüneteit még 20 év elteltével sem.

Tanulmányában mintegy 10 ezer fertőzött vérmintát vizsgált meg 1974-ben. A vírusnak akkor még neve sem volt, úgy emlegették: non-A, non-B hepatitisz. A hepatitisz-C vírust 1989-ben azonosították, 1992-re megbízható tesztet is kidolgoztak már.

Dr. Seef elmondta, hogy kutatócsoportja egy előző fölmérés alanyainak adataira támaszkodott, és újratesztelésüknél meglepő eredményeket talált:

A fertőzöttek 10 százalékánál eltűnt a vírus összes biológiai ''mutatója''.

16 százalék szervezetében jelen volt a hepatitisz-C antitest, de magát a vírust nem lehetett kimutatni.

Pozitív eredmény mutatkozott a betegek 74 százalékánál. E csoport mintegy a felének rendellenes volt a májfunkciója, egyharmadának cirrózisa, azaz göbös májfelülete volt, ami súlyos májbetegségre utal.

Dr. Seef véleménye szerint a közhiedelemben hamis kép alakult ki a hepatitisz-C-ről, mert sokan azt sem tudják, hogy fertőzöttek, amíg meg nem jelennek a súlyos tünetek. Ez megnehezítette a fertőzött lakosság széles körű fölmérését, beleértve azokat is, akik klinikai értelemben nem betegek, tette hozzá.

A tanulmány eredményei ellenére dr. Seef szerint továbbra is életbevágóan fontos a hepatitisz-C vírussal fertőzöttek megfelelő ellátása, a fertőzés terjedésének megakadályozása, a szigorú alkoholtilalom, mert az ivás megnövelheti annak az esélyét, hogy a vírus súlyos májbetegséget okoz.

A CDC-konferencia megrendezése a kormány első átfogó intézkedése 1991 óta, hogy hivatalos útmutatót adjon ki az orvosok és az egészségügyben dolgozók részére, megkönnyítendő a hepatitisz-C azonosítását, a tanácsadást, a tesztelést és a fertőzöttek felvilágosítását. Egy, a CDC által kidolgozott előzetes jelentés, amelyet a háromnapos konferencia alatt véglegesítettek, azt ajánlja, hogy a rutinvizsgálatokat csak a fertőzésnek leginkább kitett csoportok tagjainál végezzék el.

A jelentés kezdő mondata így hangzik: A hepatitisz-C vírusfertőzés ''a leggyakoribb, vér által terjedő fertőzés az Egyesült Államokban.''

A dokumentum potenciálisan legtöbb vitára okot adó kérdése, hogy kik legyenek azok, akiket rutinszerűen ellenőriznek. Egyes hirdetések és brosúrák gyakran tanácsolják, hogy olyan csoportokat is teszteljenek, akik nem szerepelnek a CDC ajánlólistáján.

A CDC a következő csoportok számára ajánlja a rutinellenőrzést: akik vért vagy vérkészítményeket kaptak hepatitisz-C pozitív donoroktól; azok, akik 1992 előtt kaptak transzfúziót, ekkor kezdték ugyanis a vérbankok az új tesztmódszer bevezetését; akik 1992 júliusa előtt részesültek szervátültetésben vagy 1987 előtt kaptak véralvadást serkentő koncentrátumot (vérzékenyek); továbbá mindenki, akik valaha is illegális szert fecskendeztek be maguknak.

Ajánlják továbbá a rutintesztet a hemodialízisben részesülő betegeknek; akiknek a kórelőzményében nemi úton történő betegség szerepel; az egészségügyi dolgozóknak, akik az injekcióstűkkel való érintkezésük során vannak kitéve a vírusnak; fertőzött anyák egy évesnél idősebb gyermekeinek; és a fertőzöttek állandó szexuális partnereinek.

''Nem szükséges'' az előzetes jelentés szerint rutinellenőrzés az összes egészségügyi dolgozónál; a terheseknél, a fertőzöttekkel egy családban élőknél, amennyiben nincs köztük nemi kapcsolat; valamint akiket ''ellenőrizhető körülmények között'' tetováltak vagy hordanak testékszereket.

Ezek az irányelvek változhatnak a szövetségi, állami vagy helyi egészségügyben dolgozók, egészségüggyel foglalkozó magánszervezetek és nonprofit csoportok javaslatai alapján.

Megjelent: Houston Chronicle

| fertőzöttek, hepatitisz-C, egészségügyben, dolgozók, hepatitisz-C, fertőzött
2002-07-31 21:21:34
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop