Hirdetés

Demonstrálni is hajlandóak a vírusos májbetegek a hatékony gyógyszerekért

Akárdemonstrálni is hajlandóak a magyarországi májbetegek, ha rövid időn belül nem történik érdemi előrelépés annak érdekében, hogy elérhetőek legyenek számukra az új, bizonyítottan hatékony gyógyszerek - mondta Hunyady Béla, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete (VIMOR) szombati ülésén Budapesten.

hepatitis C, májgyulladás, gyógyszer, egészségpolitika |

MTI Hírek 2012 ;9

A professzor kifejtette: Magyarországon jelenleg csaknem háromezer olyan, Hepatitis C vírussal (HCV) fertőzött beteg várakozik évek óta új gyógyszer bevezetésére, aki a jelenleg elérhető terápia ellenére sem gyógyult meg. E betegek nagyjából fele előrehaladott stádiumban van, közülük mintegy negyven-ötven embernél májrák alakulhat ki, ugyanennyi pedig rövid időn belül kezelhetetlen állapotba juthat. Az ő életükbe kerülhet a döntéshozók késlekedése, hogy Magyarországon finanszírozási problémák miatt még mindig nem elérhetőek az Európai Unió által tavaly törzskönyvezett, hatékony gyógyszerek - hangsúlyozta Hunyady Béla.

Mint elmondta: külföldi tapasztalatok alapján a még nem kezelt betegek háromnegyede, a korábban sikertelenül kezelt betegeknek pedig kétharmada meggyógyult az említett készítményeknek köszönhetően. Amíg a jelenlegi HCV fertőzötteket nem gyógyítják meg, addig nem lehet megállítani a betegség terjedését. Tőlük el lehet kapni, akár egy tetoválás, akár egy foghúzás során is, "így is terjed ez a betegség" - magyarázta.

A vírusos májbetegek érdekképviseletét csaknem egy évtizede ellátó VIMOR a szombati ülés után kiadott közleményében megdöbbenésének adott hangot "az egészségpolitikai döntéshozók és tisztségviselők által a hepatitis C vírusban szenvedő betegek gyógyulása iránt mutatott közönyös magatartása miatt". Az egyesület ülésére meghívott döntéshozók közül ugyanis, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet képviselőin kívül senki sem jelent meg.

A VIMOR tagsága az ülésen úgy határozott: továbbra is keresik a párbeszéd lehetőségét az egészségpolitikai döntéshozókkal és egészségbiztosítási tisztviselőkkel, továbbá az országgyűlési képviselők előtt is feltárják a HCV fertőzött betegek problémáját.

A Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete és az Összefogás a Vírusos Májbetegekért Egyesület július 27-én, a hepatitis világnapja alkalmából petíciót adott át az egészségügyi ágazatvezetésnek. A Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek és Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak címzett levélben a szervezetek a szűrővizsgálatok széles körű hozzáférését, jobb diagnosztikai ellátást, illetve az új, bizonyítottan hatékony gyógyszerekhez való hozzáférést kérték.

Werling Klára, a VIMOR elnöke az akkor tartott sajtótájékoztatón azt mondta: bár mára az Európai Unióban és egy éve Magyarországon is engedélyezték azon gyógyszereket, amelyek sokak számára a teljes gyógyulást jelenthetik, azokat finanszírozási problémák miatt még nem vezették be.

Az egészségügyi államtitkárság az MTI megkeresésére akkor úgy reagált: még vizsgálják az elmúlt időszakban megjelent, a hepatitis kezelésére szolgáló gyógyszerek támogatásának szakmai és finanszírozási feltételeit. Hozzátették: az elmúlt időszakban valóban új gyógyszeres terápiák jelentek meg a hepatitis kezelésére. Ezen készítmények magyarországi támogatási rendszerbe való befogadása "a költségvetési lehetőségek figyelembe vételével valósulhat meg".
hepatitis C, májgyulladás, gyógyszer, egészségpolitika

2012-09-10 06:46:30

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop