Fél év múlva üzembe helyezhetik az egyiptomi hadsereg hepatitis C elleni csodaműszerét

Fél év haladékot kért az egyiptomi hadsereg a hepatitis C fertőzést gyógyító csodaműszerének üzembe helyezése előtt - írta vasárnap az al-Ahrám című egyiptomi napilap.

hepatitis C | MTI Hírek11 | Máté, B.
Az egyiptomi fegyveres erők februárban léptek a nyilvánosság elé a hadsereg mérnöki részlege által fejlesztett új géppel, amely állítólag vérvétel nélkül pillanatok alatt, közel 100 százalékos hatékonysággal kimutatja, és sőt gyógyítja is a krónikus májgyulladást okozó fertőzést.

Ezzel egy időben bejelentették, hogy sikeresen teszteltek egy másik műszert is, amely egyebek mellett az AIDS betegséget kiváltó HIV-vírust is kiszűri, és gyógyítja. Ez utóbbi szerkezetről azonban nem esett szó azon a szombati sajtótájékoztatón, amelyen a fegyveres erők egészségügyi igazgatója, Gamál es-Serfi egy kairói katonai kórházban közölte, hogy a Teljes gyógyítás elnevezésű műszer bevetését "a tudományos fedhetetlenség érdekében" további hat hónappal elhalasztják.

Az "elképesztőnek és csodálatosnak leírt" szerkezet fejlesztése mögött álló bizottság egyik tagja, Madíha Hattáb elmondta, hogy a teljes gyógyítást számos páciensen tesztelték, akiknek gyógyulását most egy féléves megfigyelési időszak követi.

A hadsereg eredetileg az iszlamista Mohamed Murszi elnök tavaly nyári megbuktatásának első évfordulójára, június 30-ára tervezte a műszer hivatalos üzembe helyezését, a Szuezi-csatorna menti Iszmáílíja város katonai kórházban.

A februárban bemutatott találmányt, amelyről eddig semmilyen elismert tudományos szaklapban nem publikáltak, szakértők és a közvélemény egyaránt komolytalannak minősítette. Az akkori államfő tudományos tanácsadója sokkolónak minősítette a hadsereg bejelentését. A projekt felelősei és a hadsereghez közel álló sajtó a nemzetközi kritikát egy Egyiptom-ellenes összeesküvés részének nevezte.

Egyiptomban a hepatitis C megbetegedések aránya a világon az egyik legmagasabb. Az országos átlag 10 százalékos, Felső-Egyiptom egyes régióiban a lakosság 20 százaléka szenved a fertőzéstől. Megfigyelők szerint az észak-afrikai ország előző elnökei is rendszeresen jelentettek be korszakalkotó felfedezéseket, amelyek azonban később kudarcnak bizonyultak.

| hepatitis C
2014-06-29 18:22:47

Web Design & Development Prowebshop