Hirdetés

Hepatitis világnap - Még vizsgálják az új gyógyszerek támogatásának feltételeit

Még vizsgálják az elmúlt időszakban megjelent, a hepatitis kezelésére szolgáló gyógyszerek támogatásának szakmai és finanszírozási feltételeit - közölte az egészségügyi államtitkárság pénteken az MTI megkeresésére, miután két betegszervezet petíciót adott át a szaktárca vezetőinek.

hepatitis, világnap, májgyulladás |

MTI Hírek 2012 ;9

A Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete (Vimor) és az Összefogás a Vírusos Májbetegekért Egyesület a hepatitis világnapja alkalmából átnyújtott, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek és Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak címzett petícióban a szűrővizsgálatok széleskörű hozzáférését, jobb diagnosztikai ellátást, valamint az új, bizonyítottan hatékony gyógyszerekhez való hozzáférést kértek.

Werling Klára, a Vimor elnöke sajtótájékoztatón elmondta: bár mára az Európai Unióban és egy éve Magyarországon is engedélyezték azon gyógyszereket, amelyek sokak számára a teljes gyógyulást jelenthetik, azt finanszírozási problémák miatt nem vezették még be. Hozzátette, az elmúlt egy hónapban több állami vezetőnek, köztük Áder János államfőnek, Orbán Viktor miniszterelnöknek, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek is írtak levelet, kérve, hogy oldják meg az említett gyógyszerek támogatását, de még senkitől nem kaptak választ.

Az egészségügyi államtitkárság az MTI-vel azt közölte: az elmúlt időszakban valóban új gyógyszeres terápiák jelentek meg a hepatitis kezelésére. Ezen készítmények magyarországi támogatási rendszerbe való befogadása "a költségvetési lehetőségek figyelembe vételével valósulhat meg". Az egészségügyi államtitkárság "mindenkor kiemelten kezeli a betegellátás megfelelő színvonalának biztosítását, illetve annak lehetőségek szerinti fejlesztését a betegek érdekeinek maximális figyelembevétele mellett" - közölték.

Különösen fontosnak tartják a krónikus betegséggel élő emberek további egészségkárosodásának megelőzését és a betegség eredményes kezelését, így a hepatitis vírus okozta krónikus fertőzések miatti betegségek kezelését is - írta válaszában az államtitkárság.
hepatitis, világnap, májgyulladás

2012-07-27 15:54:24

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop