Hirdetés

Petíciót adtak át a vírusos májbetegek szervezetei az egészségügyi államtitkárság képviselőinek

Átadta petícióját a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete és az Összefogás a Vírusos Májbetegekért Egyesület az egészségügyi államtitkárság képviselőinek pénteken Budapesten, ahol demonstrációt tartottak azt sürgetve, a kormányzat támogassa a betegség új gyógyszereit.

májgyulladás, vírus |

MTI Hírek 2012 ;9

A Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek és Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárnak írt dokumentum - amelyet Gui Angéla, a Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkárságának kommunikációs vezetője és Mészáros Gábor, az államtitkárság helyettes kabinetfőnöke vett át a demonstrálóktól - egyebek mellett azt sürgeti: jöjjön létre nemzeti program, amely elkülönített keretet biztosít a szakmai ajánlásoknak megfelelő szűrésre, diagnosztikára és a korszerű kezelések hozzáférhetőségére.

A mintegy 50 demonstráló jelenlétében átadott petíció azt is kifejezésre juttatja, hogy ez a betegség korszerű gyógyszerekkel kezelhető lenne, az úgynevezett C-vírus okozta májgyulladás új gyógyszereit azonban az állam nem támogatja, emiatt "megfizethetetlenül drágák".

Az irat szól arról is, hogy ma 3 ezer olyan májbeteg él Magyarországon, aki nem gyógyult meg az eddigi kezelésektől, és csak az új gyógyszerektől remélhet gyógyulást, közülük pedig "minden héten négy ember hal meg a hatóságok késlekedése miatt". Több mint egy éve semmilyen támogatást nem kapnak a legkorszerűbb készítmények, a vírusdiagnosztikára pedig nem biztosítanak megfelelő keretet - írták.

A dokumentumban rámutatnak: "az egészségügy felelős azért, hogy a korszerű készítmények hiányában a betegek kálváriája és szenvedése tovább tart, és a gyógyulás helyett májzsugor, májelégtelenség és májrák felé tartanak - vagy azt már el is érték". Az ágazat vezetőinek feladata véleményük szerint az is, hogy "megváltoztassa a mintegy 100 ezer magyar vírusos májbeteg helyzetét, helyreállítsa egészségüket".

A szervezetek tájékoztatása szerint képviselőik a petíció átadása után tárgyalásokat folytatnak az államtitkárság munkatársaival, és ennek fejleményeit közzéteszik.

A demonstráción a betegek képviseletében Németh György hangsúlyozta: azért demonstrálnak, hogy a rászorulók hozzájuthassanak az eredményesebb kombinált kezeléshez és a gyógyulást jó eséllyel jelentő harmadik szerként adható gyógyszerhez.

Emlékeztetett arra, hogy a már Magyarországon is tesztelt és törzskönyvezett gyógyszer bevezetéséről többször tárgyaltak már az illetékesekkel, de eddig hiába igyekeztek képviselni a betegek érdekeit. Kitért arra is, hogy az új gyógyszer sürgős támogatása érdekében több levelet küldtek Szócska Miklósnak is, "aki csak a már ismert, szokásos válaszokat tudta adni".

A két szervezet július 27-én, a hepatitis világnapja alkalmából már adott át egy petíciót az egészségügyi ágazat vezetőinek, ebben ugyanazt kérték, mint a jelenlegi dokumentumban. Az egészségügyi államtitkárság az MTI megkeresésére akkor úgy reagált: még vizsgálják az elmúlt időszakban megjelent, a hepatitis kezelésére szolgáló gyógyszerek támogatásának szakmai és finanszírozási feltételeit.
májgyulladás, vírus

2012-10-12 16:35:04

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop