Hirdetés

Röviden a hepatitis C kezelési lehetőségeiről

A hepatitis C fertőzés kezelésének célja a vírus teljes eliminációja a szervezetből, vagyis a betegség gyógyítása. A korábbi terápiák közé tartoztak az interferon alfa és ribavirin kombinációja, amely sok mellékhatással járhatott, és csak körülbelül 50-60% -os gyógyulási arányt mutatott.

hepatitis C, májgyulladás, DAA |

InforMed Hírek29   InforMed | Glanz, J.

Kép:  Medline Plus

 Az új DAA-k (direkt hatóanyagú antivirális szerek) azonban egyre hatékonyabbá és kevesebb a mellékhatásuk, és általában jóval magasabb gyógyulási arányt mutatnak.

Az új gyógyszerek közül a glekaprevir/pibrentasvir kombináció hatékony a legtöbb HCV genotípus esetében, beleértve a cirrózisos betegeket is. A kezelés 8-12 hetes időtartama alatt általában a betegek 95% -a teljesen meggyógyul. Az elbasvir/grazoprevir kombináció szintén hatékony, és különösen ajánlott a genotípus 1-es és 4-es betegek számára. A sofosbuvir/ledipasvir kombináció szintén nagyon hatékony, és különösen ajánlott a genotípus 1-es és 4-es betegek számára, valamint a cirrózisos betegek számára is.

Az új kezelések általában jól tolerálhatók, és a mellékhatások ritkák. A leggyakoribb mellékhatások közé tartozik a fejfájás, a fáradtság és az emésztőrendszeri problémák, például a hasmenés és a hányás. A kezelés ideje alatt a betegek általában rendszeres orvosi felügyeletet igényelnek.

Fontos megjegyezni, hogy az új DAA-k általánosan nagyon hatékonyak a HCV-fertőzés kezelésében, de minden beteg kezelése egyedi lehet, függően a vírus genotípusától, a betegség stádiumától és az egyéni klinikai jellemzőktől. A kezelést minden esetben az orvosnak kell meghatározni, és a betegnek rendszeres orvosi felügyeletre van szüksége a kezelés során.

hepatitis C, májgyulladás, DAA

2023-03-24 17:51:57

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop