Hirdetés

Új gyógyszer a hepatitis C ellen

A hepatitis C vírusa háromszor annyi embert fertőz meg, mint az AIDS, a világon ma több mint 170 millióan betegek. A vírus állandó májkárosodást okozhat, a fertőzés sok esetben halálhoz vezet. Jelenleg nincs még oltóanyag a hepatitis C-vírus ellen, a krónikus eseteket interferon és a ribavirin nevű vírusellenes szer kombinációjával kezelik.

hepatitis-C, ribavirin, interferon, BILN 2061 |

InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Dobos, L.

A fertőzést a fertőzött vér, intravénás injekciós tű, testékszerek, tetoválás, ellátatlan sebek vagy nem kellően sterilizált orvosi műszerek, és vérátömlesztés terjesztheti. Sokan még csak nem is tudnak róla, hogy vírushordozók. A legkorábbi tünet a fáradékonyság, ám ez is sokszor csak évekkel a fertőzés után jelentkezik. A betegség késői szakaszára a sárgaság, puffadás és a májelégtelenség jellemző.
Egy német gyógyszergyár kutatói reménykeltő kísérletsorozatot folytattak le. A BILN 2061 nevű szer egy enzimet céloz meg, hogy meggátolja a vírus osztódását. Nyolc kísérleti személy közül a vírus vérben mért mennyisége egyszázadára - egyezredére csökkent 48 óra elteltével, minden mellékhatás nélkül.
Ez az első proteáz-gátló, amelyet embereken kipróbáltak, ezért további részletes kísérletek elvégzésére van szükség.
hepatitis-C, ribavirin, interferon, BILN 2061

2005-06-10 17:43:51

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop