A vírus okozta krónikus májgyulladásról

Számos májgyulladást okozó vírus ismeretes, amelyek ugyan jelentősen különböznek egymástól, mégis klinikailag hasonló megbetegedéseket okozhatnak. A tünetmentes fertőzéstől kezdve akut májgyulladást, mely ritkán igen gyors lefolyású, akár halált okozó is lehet, illetve krónikus májgyulladást, májzsugort, sőt, végső következményként májrákot is eredményezhetnek.

májgyulladás, vírus, fertőzés, járvány, védőoltás, vírus | Gyógy-ír   Kisalföld | Csöndes, M.

Májgyulladást leggyakrabban a hepatitis vírusok okoznak. Ez idáig ötféle hepatitis vírust ismerünk, az A, B, C-, D és E vírust. Ezen vírus mindegyike képes heveny májgyulladást okozni. Krónikus májgyulladás azonban csak a B, C és D vírusfertőzés után fordulhat elő, ha az akut gyulladás nem gyógyul meg. A D vírus önmagában nem képes májgyulladást előidézni, csak a B vírus segítségével. A, B, C és D vírusfertőzés vérrel és szexuális úton terjedhet. Fertőzött anya magzatát is megbetegítheti.

Mikor beszélhetünk krónikus májgyulladásról?

Akkor, ha a májkárosodásra utaló, a vérből laboratóriumi módszerrel vizsgálható enzim értéke a normális érték kétszeresét meghaladja legalább hat hónapon át. A vírusos eredetet B vírus esetében a vírus felszínén elhelyezkedő egyik antigénjének vizsgálatával, C vírus esetében a vírus ellen a szervezetben termelődött antitest vizsgálatával bizonyíthatjuk. A legpontosabb és egyben legtökéletesebb vizsgálat képes a vérből a májgyulladást okozó vírusok nukleinsavának kimutatása. Ennek a vizsgálatnak a pozitivitása arra utal, hogy az emberi szervezetben aktív vírusszaporodás folyik.

Mikor alakul ki krónikus májgyulladás?

A B vírusfertőzést követően 5-10 százalékban, a C vírusfertőzést követően pedig 40-60 százalékban alakul ki krónikus májgyulladás. A májbetegség krónikussá válásának fő oka mai tudásunk szerint az, hogy a szervezet védekezőrendszere, az immunrendszer nem képes a májgyulladást okozó vírust elpusztítani. Nem termelődik kellő mennyiségben egy olyan speciális fehérje, melyet interferonnak nevezünk, a vírusfertőzést követően, melynek kulcsszerepe van a vírus elpusztítását eredményező immunológiai folyamatos szabályozásában. Napjainkban már rendelkezésre áll az interferon injekció formában, mely a krónikus májgyulladás gyógyításában az utóbbi években jelentős sikert eredményezett.

Fontos, hogy a betegség minél előbb felismerésre kerüljön, mert a kezelés eredményesebb, ha már a betegség korai szakában el tudjuk kezdeni.

A máj elhelyezkedése az emberi emésztőrendszerben.

Mik a krónikus májgyulladás tünetei?

A krónikus májgyulladás sokszor csak igen enyhe tüneteket, panaszokat okoz. Gyakran csak gyengeség, fáradtság, rossz közérzet, enyhe, jobb bordaív alatti fájdalom, hányinger, hőemelkedés, sötét színű vizelet a beteg panasza. Súlyosabb esetben megjelenik a szemfehérje és a bőr sárgás elszíneződése. Mivel a máj termeli a véralvadáshoz szükséges fehérjéket, májbetegségben ezen fehérjék hiánya miatt orrvérzés vagy fogínyvérzés is előfordulhat. A máj a szervezetben a só- és víztartalom állandóságának szabályozásában is részt vesz. Májbetegek gyakran panaszkodnak arról, hogy lábszáraik megduzzadnak vagy a hasüregben felszaporodó folyadék miatt haskörfogatuk viszonylag hirtelen megnő, feszessé, elődomborodóvá válik a hasuk. Hasonló tüneteket azonban a szív- és érrendszeri megbetegedések is okozhatnak.

Hazánkban a májbetegségek közül magasan a leggyakoribb az alkoholos eredetű májbetegség. A vírus okozta krónikus májgyulladás és az alkoholos májbetegség együtt is előfordulhat, mely rövid idő, akár egy-két év alatt is súlyos májzsugorodást, májelégtelenséget idézhet elő, mely a beteg halálát okozza. Elhúzódó, nem gyógyuló krónikus vírus okozta májgyulladás esetében sokszorosa a májrák kialakulásának a kockázata a normál lakossághoz képest. Ha a beteg panaszai, tünetei miatt felkeresi háziorvosát, és azok alapján orvosában felmerül esetleges vírus okozta májbetegség gyanúja, akkor már a háziorvos is vérből elvégeztethet bizonyos laboratóriumi vizsgálatokat. Ha ezek pozitivitása alapján a háziorvos úgy ítéli meg, hogy a beteg további speciális vizsgálatokat igényel és felmerül interferonkezelés esetleges szükségessége, akkor a beteget belgyógyászati és gastroenterológiai szakambulanciára irányítja. Ezen a speciális szakambulancián elvégzik a szükséges kiegészítő vizsgálatokat, és ha indokolt, biztosítják a beteg kórházi osztályos felvételét és az interferon adásának elkezdését.

Gyakran előfordul, hogy véradás során, mivel a vért adó vérét speciális laboratóriumi vizsgálatokkal szűrik, derül fény a hepatitis B vagy C víruspozitivitásra. Ilyen esetben a véradó állomás értesíti a beteg háziorvosát a vírus pozitivitásról. A háziorvos felkeresi betegét és intézkedik a már említett szükséges vizsgálatok elvégzéséről, ha kell, a beteg megfelelő szakambulanciára történő irányításáról is gondoskodik.

Bízunk abban, hogy ha gondolunk a vírus okozta krónikus májgyulladás lehetőségére, és keressük szűrővizsgálatokkal a betegeket, akkor ezek a betegek időben megfelelő kórházi osztályra kerülnek, ahol az interferonkezelés megkezdésével lehetőség nyílik meggyógyításukra.

| májgyulladás, vírus, fertőzés, járvány, védőoltás
2002-07-18 13:20:02
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop