Az alkoholos májgyulladás

A túlzott alkoholfogyasztás következtében kialakuló májkárosodás súlyos állapot. A fejlett társadalmakban az alkoholos májkárosodás vált a májbetegségek leggyakoribb formájává.

alkohol, májkárosodás, májgyulladás, cirrhosis | Gyógy-ír   Kisalföld | Nagy, M.
Azt kell mondani, ahol az alkohol nagyobb mennyiségben elérhető és fogyasztásra kerül, májkárosító hatása feltétlenül fellép. Az alkoholos májkárosodás fokozatai: májelzsírosodás, gyulladásos elváltozások, cirrózis (a máj kötőszövetes átalakulása), majd májsorvadás, májelégtelenség. Mindegyik stádiumban, egy bőséges alkoholfogyasztást követhet hevenyen fellépő májelégtelenség, akár halálos kimenetellel is.

Az alkoholos májbetegségek kialakulásához az elfogyasztott alkohol mennyisége hosszabb időn keresztül meghatározó. Napi 80 g alkohol, 10-15 éven keresztül biztosan súlyosan károsítja a májat. A nők fokozottabban érzékenyek. Genetikai hajlam is szerepet játszhat, amely egyéni fogékonyság az alkohol toxikus hatása iránt, valamint az immunrendszernek is lehet szerepe a májkárosodás fenntartásában. Kísérő vírusfertőzések, mint a "C" vírusfertőzés jelenléte esetén gyorsabban alakulhat ki cirrózis és májrák. Tünetek

A tünetek megjelenése a betegség súlyosságától függ. Lehetnek: étvágytalanság, émelygés, hányás, hasmenés, fogyás, fájdalom a has felső részén, sárgaság, láz, ascites (hasvízkór), a nyelőcső alsó részén kitágult vénákból (varixok) vérzés, néha csillapíthatatlanul jelentkezhet. A máj nagyobb, a bőrön csillagjegyek, a tenyerek, talpak kipirulnak, férfiaknál nőies emlő (gynecomasia), nőknél menseskimaradás lehet.

Súlyosabb esetben zavartság, a kedélyállapot hullámzása, aluszékonyság, majd kóma, teljes eszméletlenség jelentkezik. Az alkoholos hepatitises betegek halálozási aránya 15%, súlyos betegeknél 50% is lehet.

Kezelési módok

Minden esetben hatásos kezelési mód nem ismeretes. Legeredményesebb az alkohol megvonása, annál jobb, minél előbb történik. Számos kezelési mód közül egyik sem bizonyult univerzális csodaszernek. Csak súlyos alkoholos hepatitisben szükséges az aktív, specifikus kezelés az ijesztően nagy, rövid távú halálozási arány csökkentésére. Az egészségügy nem diszkriminálja az alkoholfüggő májbetegeket, sokat tesz az életben tartásukért.

Pszichológusok, pszichiáterek nemcsak kórházi osztályokon, hanem a járóbeteg-ellátásban is igyekeznek az alkoholfüggő embert helyes életvitelre rábírni. A családi környezet is sokat tehet, azonban a legjobb szándék sem elég akkor, ha a baráti társaság az alkoholfogyasztást értékmérőnek tartja.

Az alkoholista kíméletlen a családjával is, tönkremehet a család. A végstádiumban lévő alkoholos májbeteg számára a májátültetés bizonyul a legsikeresebb gyógyító eljárásnak, azonban ennek feltétele, hogy műtét előtt 3-6 hónapig absztinens legyen a beteg, utána pedig az alkoholfogyasztást a minimálisra csökkentse. Sajnos ezen követelményeknek alig felelne meg az alkoholbeteg, azonkívül az átültetésre alkalmas szerv is kevés, és a transzplantáció költsége 15 millió forint körül van.

Az elmondottak alapján újra és újra le kell vonni a megszívlelendő következtetést. Az absztinencia a leghatékonyabb gyógymód, megelőzés és leggazdaságosabb az egyénnek, a családjának és a társadalomnak egyaránt. Nagyon igaz a szólás: az alkohol öl, butít és nyomorba dönt! Ezen írásomban a belgyógyász szemszögéből igyekeztem bemutatni az alkohol káros hatását.

| alkohol, májkárosodás, májgyulladás, cirrhosis
2007-11-09 19:00:45
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop