Az idült májgyulladásról

Az idült májgyulladás (hepatitis chronica) a tartósan kóros májpróbákkal igazolt, 6 hónapnál tovább tartó, májat érintő gyulladásreakció.

májgyulladás, hepatitis | Gyógy-ír   Kisalföld | Bircher, K.
Leggyakrabban specifikus hepatitisvírusok (hepatitis B, hepatitis C), alkohol és gyógyszerek okozhatnak idült májgyulladást.

A megfelelő kezelés szempontjából döntő fontosságú annak meghatározása, hogy a betegség elmúlik, állandó marad vagy a máj élettani szerkezetének diffúz felbomlásához és kötőszövetes regenerációs göbökkel kísért átalakulásához (cirrhosis hepatis) vezet.

A legtöbb idült májgyulladás idült persistáló (hepatitis chronica persistens) vagy aktív, agresszív kórformaként (hepatitis chronica agressiva) osztályozható. A chronicus persistáló hepatitis általában típusos, heveny májgyulladás után alakul ki, alapvetően jóindulatú, melynek kórjóslata jó. A panaszok változóak: panaszmentes állapottól kezdve különböző enyhe tünetek jelentkezhetnek, beleértve a fáradékonyságot, étvágytalanságot, a rossz közérzetet és kimerültséget. A diagnózist a máj szövettani vizsgálata biztosítja. A folyamat meggyógyul, de ez akár évekig is eltarthat.

| májgyulladás, hepatitis
2007-11-09 19:18:05
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop