Idült májgyulladás
Az idült májgyulladás (krónikus hepatitisz) olyan különböző kórokú megbetegedés, amelyet a folyamatos májsejtelhalás, változó mértékben jelen levő aktív vagy inaktív gyulladásos reakció és kötőszövet-felszaporodás jellemez.
Máj- és epebetegségek SubRosa Kiadó | Fehér, J.; Lengyel, G.
Kóroki tényezőként legfontosabb a B, C és D hepatitiszvírus okozta fertőzés; az esetek egyharmadában heveny vírushepatitisz után kezdődik. Gyógyszerek is okozhatják, például a tuberkulózis ellen alkalmazott gyógyszer tartós fogyasztása (izoniazid), a régebben gyakran használt magasvérnyomás-ellenes szer (Dopegyt), Nitrofurantoin, szulfonamidok. Ritkábban fájdalomcsillapítók, gyulladásgátló gyógyszerek idült használata, krónikus alkoholizmus és enzimhiány (alfa-l-antitripszinhiány) is szerepelnek a kórtörténetben.
Vírusos eredetű idült májgyulladás
Vírusos eredetű idült májgyulladásban, ha még a májzsugorodás tünetei nem alakultak ki, a becsült 5 éves túlélési arány általánosságban mintegy 85%-ra tehető. Ez azt jelenti, hogy a betegek mintegy 85%-a 5 év elteltével is életben van.
Gyógyszer okozta idült májgyulladás
Ezt a megbetegedést általában bizonyos gyógyszerek tartós fogyasztása idézi elő. A kiváltó gyógyszer szedésének abbahagyása esetén a betegség előrehaladása megáll, a hosszú távú prognózis általában a májkárosodás mértékétől függ. A májkárosodás mértéke laboratóriumi és szövettani vizsgálattal ítélhető meg.
Immun eredetű idült májgyulladás
Ez a típusú idült májgyulladás a szervezet védekezőrendszerének károsodása esetén alakul ki. Ez esetben nemcsak a máj, hanem más szervek is megbetegedhetnek, így együtt járhat ízületi fájdalmakkal, vérszegénységgel, gyulladásos bélbetegséggel, vese- és pajzsmirigygyulladással. A laboratóriumi vizsgálatok során a vérből olyan ellenanyagok mutathatók ki az esetek 70%-ában, amelyek a szervezet különböző sejtalkotóival és a simaizom-szövettel hoznak létre reakciót.
A betegség majdnem kizárólagosan nőkben fordul elő, 15-25 éves korban vagy 45 év felett. Az 5 éves túlélési arány kezelt esetekben mintegy 85%-os, míg kezelés nélküli esetekben ez 40%.
A betegség lefolyása
A klinikai kép igen változó, a tünetmentességtől a fatális májelégtelenségig terjed a skála. A kezdet az esetek kétharmadában lappangó, a maradék esetek heveny vírushepatitiszhez hasonló, hirtelen tünetekkel kezdődnek.
Fáradékonyság, változó mértékű sárgaság, gyengeség, étvágytalanság, hőemelkedés gyakori. Egyes esetekben a májzsugoros megbetegedésnek megfelelő szövődmények: hasűri folyadékgyülem (ascites), nyelőcsővisszér-vérzés, agyi károsodás, vérzékenység, lépnagyobbodás is észlelhető. Főleg fiatal nőbetegek esetén más tünetek is (ízületi elváltozások) dominálhatnak. Ide tartozik továbbá a menstruáció kimaradása, hasi fájdalom, izomfájdalmak, bőrkiütések, és néha más szervek megbetegedése is. A tünetmentesség vagy enyhe tünetek főleg a C vírus-fertőzés talaján kialakuló idült májgyulladásra jellemzőek. Az esetek egy részében a betegség májzsugorodásba, májelégtelenségbe megy át. Elsődleges májrák kialakulásának veszélyével főleg a B, valamint a C vírus-hordozók esetén kell számolni.
Laboratóriumi eltérések
A májműködésre jellemző vizsgálatok általában kóros képet mutatnak, de nem mindig arányos a klinikai vagy a máj szövettani elváltozásának súlyosságával. Sok betegnél a vér-epefesték-, az alkalikus foszfatáz-szint normális, csak enyhe mértékű aminotranszferáz-emelkedés mutatható ki, a máj szövettani vizsgálata mégis súlyos, idült májgyulladás képét mutathatja. A súlyosabb esetekben a vér-epefestékszint mérsékelten emelkedett (53-178 mmol/l), enyhén csökken a vér albumin-koncentrációja, megnyúlt a protrombin-idő. Az autoimmun eredetű idült májgyulladásban különböző ellenanyagok mutathatók ki. A betegség diagnosztizálásában a klinikai és laboratóriumi vizsgálatok mellett nagyon fontos a máj szövettani vizsgálata is. A szövettani vizsgálathoz az anyagot májbiopsziával kapjuk. A májbiopsziás beavatkozás egyszerű eljárás, a májszövetet 1-2 mm átmérőjű lyukas tűvel történő beszúrás után, leszívással nyerjük. A kapott májszövetből speciális kórszövettani feldolgozás után, mikroszkópos vizsgálattal mondhatjuk meg a diagnózist.
A betegség kilátásai (prognózisa)
A betegség életkilátása változó, több tényezőtől függ. Lényeges, hogy az idült májgyulladást milyen tényező idézte elő, milyen a szervezet immunvédekezése, milyen a beteg életkora. Az ötéves túlélési idő mintegy 80%-os, néha előfordulhat gyorsabb progresszió, májzsugoros átalakulás, valamint májrák kialakulása is.
Gyógyítás
A betegséget biztosan meggyógyító gyógyszert mindeddig nem ismerünk. A vírus okozta idült májgyulladásban (B, C, D vírusfertőzés laboratóriumi jeleinek jelenléte esetén) interferon-kezelés, illetve adenin-arabinozid-, ursodeoxikolsav, ribavirin-kezelés jön szóba. Az interferon-kezelést 6-12 hónapig, néha még tartósabban kell alkalmazni, napi 3-5-10 MU dózisban, injekcióban, hetente három alkalommal. A kezelést szakintézetben kell elkezdeni megfelelő indikáció (javallat) alapján. Mellékhatásokkal (vérsejteltérés, láz) számolni kell, ezért a gondos ellenőrzés feltétlenül indokolt.
A betegeknek mintegy 35-40%-a reagál komplett módon az interferon-kezelésre. Amennyiben az interferon-kezelésre a betegek laboratóriumi eltérései nem javulnak, az interferon dózisát emelni kell. Vannak olyan esetek is, amikor a betegek egyáltalán nem reagálnak az interferon-terápiára, ilyenkor más kezelési mód (adenin-arabinozid, ribavirin, ursodeoxikolsav) kísérelhető meg. Ha az idült májgyulladás az immunrendszer károsodása alapján (autoimmun eredet) alakult ki, akkor mellékvesekéreg-hormon-terápiát kell alkalmazni. E kezelésre a klinikai tünetek néhány nap-hét múlva javulnak, a laboratóriumi eltérések csak hetek-hónapok múlva, a máj szöveti javulása csak még később következik be.
Idült májgyulladásban bizonyos életmódbeli megszorítások szükségesek. Kerülendő a nehéz fizikai megterhelés, a túlzott mértékű, nehéz, zsíros étkezés. Könnyebb fizikai munka,szellemi munka végezhető, étrendileg változatos, vegyes ételek fogyasztása ajánlható, különösen saláták, növényi eredetű ételek, melyek vitaminban gazdagok, javasolhatók. Különböző vitaminok (B-, C-, E-, K-vitamin) részint a májsejt-regenerációt, részint pedig a szervezet immun-válaszának javítását idézik elő. Természetesen, a heveny májgyulladásoknál leírtakhoz hasonlóan, alkohol fogyasztása egyértelműen tilos.
Útmutató idült májgyulladásban szenvedők táplálkozásához
- Gyakori, kis étkezések.
- Zsírszegény étrend.
- A cukorbevitel megszorítása, több gyümölcs, zöldség, főzelék, saláta.
- A táplálék növényi és állati eredetű fehérjéket egyaránt tartalmazzon.
- Ásványi anyagok, vitaminok.
- Alkoholtilalom.
Az idült májgyulladásban szenvedő betegek döntő többsége étvágytalan, nagyon gyakran az egészséges emberek által megszokott ételektől, azok mennyiségétől hasi panaszok (puffadás, émelygés, tompa jobb bordaív alatti fájdalom) jelentkeznek. Éppen ezért a napi háromszori étkezés, amely egészséges körülmények között biztosítja a szervezet megfelelő energiaellátását, krónikus hepatitisz esetén nem kielégítő. Napi öt-hatszori, egyszerre kisebb mennyiséget tartalmazó étrend biztosíthatja jó közérzet mellett mind az energiaellátást, mind pedig a táplálkozás minőségi követelményeit.
A túlzottan zsíros ételek egészséges emberek számára is káros következményekkel járnak. Különösen érvényes ez májbetegekre. Megelőzhetjük a hasi panaszokat, ha táplálkozásunkból kihagyjuk a zsírban gazdag ételeket (zsíros húsok, különösen a sertéshús, húskészítmények, szalonna, tepertő, zsíros ömlesztett sajtok, tejföl, vaj, zsírban sütött ételek). Helyettük zsírszegényen elkészítve kell tálalni az ételeket (alufóliában sütve, növényi olajokat felhasználva, párolva). Sertéshús helyett sovány marha-, borjú-, szárnyashús, hal ajánlható. A zsíros kacsa- és libasültek mellőzendők.
A cukorféleségek önmagukban ugyan nem károsak májbetegségben, de azáltal, hogy gyorsan felhasználhatók a kalóriapótlásban, elfoglalják azon tápanyagok helyét, melyek az életfolyamatokhoz nélkülözhetetlen anyagokat (vitaminok, ásványi sók, nyomelemek) tartalmazzák. Éppen ezért ésszerű mérséklés ajánlott, natív cukor helyett inkább a gyümölcsökben levő szénhidrát fogyasztása kívánatos.
Növényi eredetű fehérjékkel (rizs, burgonya, gabona) - bármennyire is hasznosak sok szempontból - nem tudjuk kielégíteni a szervezet aminosavigényét, csak akkor, ha állatifehérje-bevitel is történik (tojás, tej, hús).
A mértékletes fűszerezés fokozza az étvágyat, elősegíti az emésztést. Az erős hatású fűszerek (torma, ecet, mustár, csípős paprika) izgathatják a gyomor nyálkahártyáját, ezért használatuk óvatosságot igényel.
Az ásványi sók és vitaminok - bár nem energia-szolgáltató tápanyagok - nélkülözhetetlenek az életfolyamatokhoz. Májbetegek esetében különösen fontos az A- és K-vitamin-bevitel, mivel a beteg mája kétféle vitamint kisebb mértékben tudja raktározni. Ezen vitaminok zsírban oldódók. Az A-vitamint a tojás, tej, túró tartalmazza; K-vitamin található a spenótban, kelkáposztában, zöldborsóban, paradicsomban, árpában, szójában.
A kellő mennyiségű ásványi anyagot a zöldség-, főzelékfélék, saláták tartalmazzák, s ezek változatos megjelenítése étrendünkben hozzájárul ahhoz, hogy táplálkozásunk választékos és egészséges legyen.
Az alkohol sejtméreg. Különösen a májsejtek fogékonyak az alkohol igen kis koncentrációjára is, mivel az alkohol lebontása a májsejtek alkotórészeiben történik. Az eleve beteg májat a legkisebb mennyiségű alkohol is tovább károsítja, a betegséget súlyosbítja. Az élvezeti szerek többi fajtája (kávé, tea) ésszerű határok között fogyasztható.
2007-11-09 13:59:02