Legutóbbi cikkek

Hepatitis-járvány a Nógrád megyei Rimócon

Hepatitis "A" vírus által okozott fertőző májgyulladásban 14 ember betegedett meg Rimóc községben az elmúlt napokban - közölte a Nógrád Megyei Kormányhivatal csütörtökön az MTI-vel.


Idült májgyulladás

Az idült májgyulladás (krónikus hepatitisz) olyan különböző kórokú megbetegedés, amelyet a folyamatos májsejtelhalás, változó mértékben jelen levő aktív vagy inaktív gyulladásos reakció és kötőszövet-felszaporodás jellemez.


Májgyulladás, idült

Az idült májgyulladás (hepatitisz krónika) a máj legalább hat hónapig tartó gyulladása. A krónikus májgyulladás, noha sokkal ritkább, mint a heveny, évekig, sőt évtizedekig is fennállhat. Rendszerint egészen enyhe fokú és teljesen tünetmentes, és nem jár jelentős májkárosodással. Néhány esetben azonban a folyamatos gyulladás mégis károsítja a májat, és végül is májzsugorodáshoz és májelégtelenséghez vezet.


Az idült májgyulladásról

Az idült májgyulladás (hepatitis chronica) a tartósan kóros májpróbákkal igazolt, 6 hónapnál tovább tartó, májat érintő gyulladásreakció.


A vírus okozta krónikus májbetegségek

Többféle akut májgyulladást okozó vírus ismert már napjainkban. Az akut májgyulladás többsége az alkalmazott kezelés mellett meggyógyul.


Az alkoholos májgyulladás

A túlzott alkoholfogyasztás következtében kialakuló májkárosodás súlyos állapot. A fejlett társadalmakban az alkoholos májkárosodás vált a májbetegségek leggyakoribb formájává.


A vírus okozta krónikus májgyulladásról

Számos májgyulladást okozó vírus ismeretes, amelyek ugyan jelentősen különböznek egymástól, mégis klinikailag hasonló megbetegedéseket okozhatnak. A tünetmentes fertőzéstől kezdve akut májgyulladást, mely ritkán igen gyors lefolyású, akár halált okozó is lehet, illetve krónikus májgyulladást, májzsugort, sőt, végső következményként májrákot is eredményezhetnek.


Web Design & Development Prowebshop