Egy lépéssel közelebb a hepatitisz C vírus elleni vakcinához

Francia kutatók kifejlesztettek a hepatitis C vírus ellen egy új vakcinát, amely az első hatékony módja lehet a potenciálisan krónikus májbetegséghez vagy rákhoz vezető fertőzés megelőzésének.

Jelenleg nincs hepatitisz C elleni védőoltás, bár egyes gyógyszercégek fejlesztenek úgynevezett terápiás vakcinákat, amelyek a már megfertőzött pácienseken segítenének.

David Klatzmann és kutatócsoportja a legújabb kísérleti oltást sikeresen tesztelte egereken és majmokon, ám a humán kipróbálás még nem történt meg. Az állatkísérletek azt mutatták, hogy a vakcina kiváltotta az immunrendszer fehérjéi, a hatástalanító antitestek megfelelő válaszát. Az antitestek működőképesnek bizonyultak a hepatitisz C vírus többféle változatával szemben, ami azt mutatja, hogy a vakcina hatékony lehet akkor is, ha a vírus mutálódik.

A kísérleti vakcina vírusszerű részecskéket tartalmaz, amelyek emlékeztetnek a vírusokra, ám maguk nem fertőzőek, mert nem tartalmaznak virális genetikai anyagot.

Világszerte 130-170 millió ember él krónikus hepatitisz C fertőzéssel, és évente 350 ezren halnak meg a fertőzéssel összefüggésben kialakult májbetegségben.

Az állatkísérletek eredményeit a Science Translational Medicine című szakfolyóiratban ismertették.
| hepatitisz C, vírusos májgyulladás, vakcina, oltás
2011-08-04 22:09:07
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop