Foci VB 1954 - a "berni Hősök" vírusos májgyulladása

Időutazás...A német válogatott a magyar csapat elleni megsemmisítő 8:3-as vereség után a döntőben 3:2-re legyőzte az abszolút esélyes, világsztárokkal - Puskás, Hidegkúti, Kocsis, Bozsik - kiálló magyar válogatottat.

hepatitisz, futball VB, májgyulladás | InforMed Hírek8   InforMed | Glanz, J.
Ami 1954. július 4-én a berni Wankdorf stadionban történt, a magyar válogatott számára nemzeti tragédia volt, az a németeknek még ma, 50 év után is a háború utáni történelem legnagyobb csodája, az akkori vezető politikusok szerint a nemzeti identitás kialakításának jelentős momentuma volt. Feledésbe merült viszont az a tény, hogy a német csapat tagjainak jelentős része hepatitis C-ben megbetegedett és legalább három játékosnak ez az életébe került.

Egy tanulmány azzal foglakozik, a hepatitis melyik formájában betegedtek meg a játékosok. Az első sárgaság esetek 1954 októberében közöltek, Fritz Walter, Helmut Rahn, Max Morlock és a tartalékkapus Bernd Kubsch megbetegedésével felébredt a média érdeklődése és hivatalosan is bevontak orvosokat az eset kivizsgálására, többek között a hamburgi Higiéniai intézet igazgatóját.

Állásfoglalásuk a tudomány akkori állását tükrözte, az Ausztrália antigén, a hepatitis A vírus és a hepatitis C vírus felfedezéséig 9-20-35 évnek kellett még eltelnie.

Mindenesetre a professzor felvetette a cseppfertőzés mellett a vérsavóval történt átvitelt is. Utóbbi esetben arról van szó, hogy az injekciós tűn a szokásos sterilizálás esetén a vírus életben marad. Így felmerült, hogy a csapat tagjai injekciókat kaptak. A német labdarúgó szövetség kezdeményezésére 13 játékost vizsgáltak meg, melynek eredmény szerint a csapat több tagja is enyhe májkárosodást szenvedett.

A hivatalos állásfoglalás szerint cseppfertőzésről volt szó, melyet a csapat szoros együttlétének, a fizikai megterhelésnek és a pihenés hiányának tulajdonítottak, és elutasították az injekcióval átvitt fertőzés lehetőségét.

A tünetek keséi megjelenését figyelembe véve a hepatitis A fertőzés kizárható, mert ennek lappangási ideje 15-50, átlag 30 nap, a játékosok közvetlen környezetéből pedig senki nem lett beteg. Valószínűleg a játékosok többsége immunis is volt hepatitis A ellen, mivel az 190 előtt születetteknél az anti HAV-antitest előfordulása 75%. Ezért valószínű, hogy a fertőzés átvitele nem szájon át történt, hepatitis B vagy C lehetett a vírus.

A szexuális úton történő átvitel is igen valószínűtlen, figyelembe véve a szövetségi kapitány szigorú ellenőrzését, aki a kulcslyukakon keresztül hallgatózott, hogy elcsípje, aki dohányzik. Ezzel szemben számos tanúvallomás bizonyítja, hogy a fertőzés átvitele injekcióval történt.

Az egyik játékos 2004-ben egy TV adásban beszámolt arról, hogy szőlőcukor injekciókat kaptak és nem volt külön fecskendő mindenki számára. Ugyanebben az adásban a düsseldorfi csapatorvost is megkérdeztek, aki elmondta, hogy amikor Helmuth Rahn (a csapat jobbszélsője, aki a győztes gólt rúgta) dél-amerikai útjáról hazatért, felvetette, hogy a brazilok gyógyszereket kaptak játék előtt, ők miért nem.

Ekkor határoztak úgy, hogy C vitamin injekciót adnak a játékosoknak. Így lehetségesnek tartotta, hogy a fertőzést injekcióstűvel vittek át. Ezt megerősíti, hogy a válogatott kapusa szerint még a VB után is folytatták ezt a gyakorlatot, a fertőtlenítés pedig abból állt, hogy az orvos a fecskendőt rövid időre forró vízbe mártotta. Így mai tudásunk alapján igen valószínű, hogy a "berni hősök" hepatitis B vagy C vírusfertőzést kaptak.

A világbajnokság után több játékos képtelen volt játszani, a tünetek az enyhe hányingertől a súlyos sárgaságig, felépülésük is több hétig tartott. A megbetegedettek pontos száma nem ismert. Sárgasága volt legalább hétnek.

A játékosok lábadozása és felépülése több hétig-hónapig tartott, klinikailag mindnyájan felépültek, egyet kivéve, akit már 1955 márciusában ismét korházban kellett kezelni. 1954 utáni években ezzel szemben többen is viszonylag fiatal korban meghaltak, a hepatitis szövődményeit, mint halálokot nem lehetett kizárni.
| májgyulladás, hepatitisz, futball VB
2019-10-29 11:43:31
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop