Hasznos tippek utazóknak

A magyar utazók főként a Földközi-tenger partvidékére tervezik nyaralásukat. Az Egészségügyi Világszervezet Törökországba, a balkáni régióba és az észak-afrikai országokba kifejezetten ajánlja a hepatitis A és B elleni védőoltások felvételé

utazás, májgyulladás, hepatitis | InforMed Hírek12   InforMed

A Földközi-tenger kagylóinak kb. 40%-a hepatitis A vírussal fertőzött, így veszélyesek lehetnek a nem kellően átsütött, megfőzött tengeri ételek is. A balkáni régió és az arab országok népességének nagy része hepatitis B vírushordozó. Ha ide utazik és nem kapott kötelezően hepatitis B elleni védőoltást, akkor ezt mindenképpen érdemes pótolni.

A májgyulladás vagy hepatitisz (hepatitis) a máj heveny vagy idült gyulladásos megbetegedése, melyet elsősorban különböző vírusfertőzések, de más károsító hatások is okozhatnak.

A vírushepatitiszek a kórokozók fertőzési módjától függően két fő formában terjednek: a hepatitis A és E a tápcsatornán keresztül (például fertőzött élelmiszer), a hepatitis B, C, D és a többi vírus vérrel és testnedvekkel (ondó, hüvelyváladék, nyál).

A hepatitis A széklet útján, szájon át, főként szennyezett élelmiszerrel és vízzel terjed, így a mediterrán térségben kerüljük a nyers ételek, jégkocka, fagylalt fogyasztását! A hepatitis B szexuális úton, sérüléssel, balesetek révén, vérrel és testnedvekkel terjed, legbiztosabban védőoltással védekezhetünk ellene.

Utazás előtt érdemes ellátogatni a legközelebbi oltóközpontba, ahol egészségügyi szempontból teljes körűen felkészítik az utazókat a külföldi tartózkodásra és beadják a szükséges védőoltásokat is. A vakcinákat azonban a háziorvos is felírhatja és beadhatja.

Ahol a csapvíz nem iható, ott előfordulhat, hogy nem megbízható vízből készítenek jégkockát, koktélt, gyümölcslét, fagylaltot, amely így a hepatitis A vírus közvetítőjévé válhat.

Az utazás alatt számos egészségügyi veszély leselkedik a felelőtlen turistákra. Leggyakoribb a hasmenés, napégés, hányás és apróbb balesetek.

A védőoltások mellett érdemes úti patikát is becsomagolni: láz- és fájdalomcsillapító, naptej és aloe gél, sebfertőtlenítő és hányás elleni gyógyszer nem hiányozhat a bőröndünkből. Akik rendszeresen gyógyszert szednek, ne felejtsék el az utazásra is magukkal vinni.
| utazás, májgyulladás, hepatitis
2018-08-13 17:46:37


Web Design & Development Prowebshop