Hepatitis C: tévhitek és valóság

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb felmérése szerint a hepatitisz vírusok által okozott májbetegségek elterjedtsége az utóbbi 15 évben nem csökkent, a védőoltások és hatásos gyógyszerek felfedezése és elterjedése ellenére sem: évente több, mint egymillió ember hal meg B- és C-hepatitisz által okozott májzsugorodás és májrák következtében.

|
Magyarországon a halálozási statisztikákban a májbetegségek vezető helyen, a szív-érrendszeri betegségek és a rák mögött a harmadik, a 30 – 60 éves aktív korosztályban a második helyen állnak. A WHO 2007 októberében nemzetközi kampányt hirdetett, hogy a lakosság figyelmét felhívja a betegség veszélyeire, a megelőzés és a kezelés lehetőségeire.

Az Amerikai Májkutató Társaság rendszeres évi világkongresszusát 2007 november 2 – 6. között tartotta Bostonban, ahol vezető témaként szerepeltek a hepatitisz C-vel kapcsolatos legújabb ismeretek és kezelési eredmények.

Eddig is ismert volt, hogy a hepatitisz C vírus (HCV) 1990-ben történt felfedezése és a véradók szűrése előtt főleg vér és vérkészítmények adása révén okozott fertőzést. A kongresszuson ismertetett bizonyítékok szerint a betegséget ma leggyakrabban az intravénás drogok használata – akár egyszeri kipróbálása is -, és az egyre divatosabb tetoválás, testékszerek nem kellően steril felhelyezése okozza. Az orvosi kezelések során a fertőzés lehetősége az egyszer használatos eszközök elterjedése és a kezelőszemélyzet rendszeres szűrése révén a minimálisra csökkent.

Míg a B-hepatitisz, mely főleg szexuális úton terjed, csak az esetek öt százalékában okoz krónikus májbetegséget, a C-vírusnál ez az arány hetven százalék! A fő baj az, hogy a krónikus májgyulladás általában tünetmentesen kezdődik, évekig, akár évtizedekig semmilyen tünetet nem okoz, rendszerint egy más okból végzett rutin laboratóriumi vizsgálat vagy önkéntes véradás során derülnek ki a kóros májfunkciós próbák vagy a vírus-ellenes ellenanyagok jelenléte. Az ellenanyagok jelenléte nem azonos a fertőzöttséggel, csupán jelzik, hogy az immunrendszer már találkozott ezzel az ellenséggel, vagy éppen védettséget jelentenek. A vírus jelenlétét speciális, erre felkészült víruskutató laboratóriumokban igazolják a beteg véréből a vírus genetikai állományának, a nukleinsavnak a kimutatásával az úgynevezett polimeráz láncreakció (PCR, polymerase chain reaction) módszerével.

A máj betegségére utalhat a rutin laboratóriumi vizsgálat során talált emelkedett GOT, GPT, GGT májenzim-értékek, ha ezek ismételten, hosszabb ideig kórosak, további vizsgálatok szükségesek.

A fel nem ismert betegség kezelés nélkül lassan halad előre, a májsejtek pusztulása a májlebenykék gócos, molyrágás-szerű elhalásához vezet. (A C-vírust tréfásan, de találóan májmoly-nak nevezte egy orvos, mert észrevétlenül teszi tönkre a megtámadott szervet. Az elhalások hegesedéssel gyógyulnak, de az egyre pusztuló májsejtek helyét lassan hegszövet foglalja el. Ha ez a folyamat az egész májra ráterjed, ezt nevezzük májcirrózisnak. Ez már visszafordíthatatlan állapot, és az esetek több mint tíz százalékában májrák alakul ki. Ezt a folyamatot felgyorsítja a rendszeres alkoholfogyasztás, mely önmagában is májcirrózist okoz, és rosszabb a kimenetel a túlsúlyos, kövér emberek között gyakori májelzsírosodás esetén is. A világszerte terjedőben lévő HIV/AIDS betegségben a fertőzés gyakori és társfertőzés esetén mindkét betegség felgyorsul.

Mi az oka annak, hogy az ép immunitású szervezet a fertőzést nem tudja leküzdeni? Ennek két oka van: a vírus rendkívüli mutációs képessége, a gyors szaporodási ciklus (mindössze 2,5 óra) során számos eltérő antigén-szerkezetű mutáns vírus keletkezik egyidejűleg, így az immunrendszer támadása elől minduntalan kibújik. A másik ok, hogy a vírus által termelt fehérjék az immunsejtek (T-limfociták) mozgását gátolják.

Milyen kimenetelre számíthat az a beteg, akinél tünetmentes krónikus C-vírus hepatitiszt állapítottak meg? Egyáltalán nem igaz, hogy minden esetben halálos a betegség! A kórlefolyás rendkívül változatos: az esetek egyharmadában a hepatitisz néhány hét, pár hónap alatt meggyógyul, akár sárgasággal jár a heveny fertőzés, akár tünetmentesen zajlik. Kialakulhat vírushordozó állapot betegség nélkül, de gyakoribb, hogy enyhe, hegesedés nélküli gyulladás zajlik a májban, az immunrendszer nem győzi le, de „kordában tartja” a vírust, a beteg fertőzőképes, de csak akkor alakul ki súlyos májbetegség, ha rendszeres alkoholfogyasztó, drogokkal él, elhízott, vagy egyéb betegség miatt gyengül meg az immunitása. A betegek mintegy harminc százalékában azonban lassan – átlag 20–25 év alatt – májcirrózis alakul ki, melynek végstádiumában már csak a májátültetés az egyetlen gyógyulási lehetőség. Az orvosok nem tudják mindig biztosan megjósolni, hogy a betegség hosszú távon milyen lefolyású lesz. A döntő a hegesedés mértéke, ezt ma csak a májbiopszia, a szövettani vizsgálat tudja biztosan megállapítani, bár békésebb, nem-invazív módszerek fejlesztés alatt állnak.

Ma már az sem igaz, hogy a betegség gyógyíthatatlan! 20 éve jelent meg Hoofnagle úttörő közleménye a New England Journal of Medicine című vezető orvosi folyóiratban az interferon hatásosságáról. Később a ribavirin-ről, egy az AIDS ellen kipróbált gyógyszerről derült ki, hogy nagymértékben fokozza az interferon hatásosságát. Az interferonok természetes védekező fehérjék, feladatuk a vírus-ellenes hatás és az immunrendszer aktivitásának fokozása. A szervezetben döntő szerepük van a vírusfertőzések legyőzésében, fertőzés esetén hirtelen nagymennyiségű interferont mozgósítanak az immun-sejtek. Ez okozza például influenza esetén a lázat, izomfájdalmakat, rossz közérzetet. A hepatitisz C vírus sajátossága, hogy szervezet saját interferon-termelését gátolja. A kutatás intenzív fejlődése során az interferon-alfa hatásosságát oly módon tudták fokozni, hogy a molekulát egy hosszú cukorlánchoz, a polyetilénglikol-hoz kapcsolták, így heti egy injekcióval egy hétig tartó folyamatos interferon-hatást lehet elérni. A vírus mutáció-képessége miatt a visszaesés gyakori, ezért nem elég néhány injekció, mint a bakteriális fertőzéseknél, hanem hat – tizenkét hónapig tartó kombinált kezelésre van szükség. Hoofnagle betegei az első interferonokkal csak 15 – 18%-ban gyógyultak, a mai modern készítményekkel és a ribavirinnel már a betegek 50, de szerencsés esetben 80%-a is tartósan gyógyul, a nem gyógyuló esetekben is lassul a máj hegesedése, a betegség romlása megállítható vagy lassítható.

A várható gyógyeredményt rontja, ha a beteg alkoholt fogyaszt, túlsúlyos, vagy mellékhatások miatt a gyógyszerek adagjának csökkentésére van szükség. Az interferon hatásosságát befolyásolja az is, hogy a fertőzés milyen vírus-törzzsel történt. A C-vírusnak ugyanis hat válfaja, úgynevezett genotípusa ismert, ezek a betegség súlyosságát nem, de az interferonra való választ nagyban befolyásolják: az 1-es és 4-es genotípus rosszabbul, a 2-es és 3-as jól reagál. Magyarországon 90 százalékban az 1-es genotípus terjedt el.

Ez az eredmény persze távolról sem kielégítő. A bevezetőben említett kongresszuson több új vírus-ellenes gyógyszer első bíztató eredményeiről számoltak be a kutatók.

A hosszadalmas kezelés mind a beteg, mind az orvos részéről kitartást és türelmet igényel. A gyógyszerek rendkívül drágák, a költségek egy beteg egy éves kezelése során a 4 millió forintot is elérik. A magyar társadalombiztosítás a költségeket teljes egészében téríti, ha azt a kezeléssel hivatalosan megbízott hepatológus szakorvos rendeli.

További probléma, hogy a számos mellékhatás miatt nem minden beteg alkalmas az interferon – ribavirin kezelésre. A fehérvérsejt-szám, a vérlemezkék és a vörösvérsejtek számának csökkenése, a lázreakciók, a depressziót fokozó mellékhatások, egyéb súlyos kísérő betegségek esetén a kezelés ellenjavallt, azaz több a veszélye, mint a várható eredmény. A kezelésben gyakorlatot szerzett tapasztalt hepatológus szakorvos feladata a döntés.

Míg a járványos májgyulladás, az A-hepatitisz és a B-hepatitisz ellen van hatásos védőoltás, a változékony C-vírus ellen ezt máig nem sikerült kifejleszteni. A megelőzésben a higiénés szabályok betartása, a lehetséges fertőző források kerülése, az egészséges életmód játszanak fontos szerepet.
|
2010-02-02 18:19:16
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop