Kapcsolat a hepatitis és a cukorbetegség között?

Ausztrál kutatók meglepő összefüggésre derítettek fényt: amikor hepatitis C-s embereknél vizsgálták az inzulinrezisztenciát, azt tapasztalták, hogy az elsősorban az izmokban mutatható ki, a májsejtekben pedig alig-alig.

hepatitisz C, májgyulladás, cukorbetegség, inzulin | InforMed Hírek8   InforMed | Seprődi, B.
A hepatitis C egy súlyos májbetegség, ami a májzsugor és a májrák kialakulása mellett 2-es típusú cukorbetegségre is hajlamosít. A hepatitis C vírus vérrel terjed, például közös tű használatakor kábítószereseknél, vagy piercing nem steril behelyezésekor. Jelenleg nincs védőoltás a betegség ellen.

Az inzulin egy hormon, ami segítségével a szervezet a szőlőcukrot energiává alakítja. A hasnyálmirigy termeli, és két fő szöveten fejti ki hatását: a májban és az izmokban. Inzulin hatására a máj leállítja a szőlőcukor termelését, az izmok pedig megkezdik annak felhasználását.

Ha a máj rezisztenssé válik az inzulinnal szemben, akkor túl sok szőlőcukrot termel, a rezisztens izomszövet pedig nem veszi föl a cukrot a vérből. Mindkét folyamat oda vezet, hogy túl magas lesz a vércukorszint.

Amikor a kutatók hepatitis C-s embereknél vizsgálták az inzulinrezisztencia természetét, azt találták, hogy a rezisztencia elsősorban az izmokra jellemző, és a májban csak igen kismértékben mutatható ki. Ez meglepő, hiszen a vírusbetegség következtében kialakult zsírmájban minden várakozás szerint magas inzulinrezisztenciát kellett volna tapasztalni.

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához az is szükséges, hogy a hasnyálmirigy inzulintermelő képessége elmaradjon a szükségeshez képest. A mostani vizsgálat során azonban azt tapasztalták a kutatók, hogy a hepatitises betegeknél nem mutatható ki a beszűkült inzulintermelő képesség. A kutatók ebből arra következtettek, hogy a vizsgált egyéneknél egyébként is kialakult volna cukorbetegség, amit a hepatitis C fertőzés előbbre hozott - 65-70 éves korról 35-40-re.

További vizsgálatokra van még szükség ahhoz, hogy megértsük, miért okoz a hepatitis C inzulinrezisztenciát az izmokban. Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy a fertőzötteknél és rokonaiknál a szigorú diéta és a sok testmozgás késlelteti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

Medical News Today
| hepatitisz C, májgyulladás, cukorbetegség, inzulin
2010-06-23 14:49:51
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop