Legutóbbi cikkek

Májdaganatok

2023. 05. 21

Ismertetjük a májban előforduló jó és rosszindulatú daganatos elváltozásokat, kitérünk a májáttétekre is.

Kína külföldi orvosokat hívott a rákbeteg, Nobel-békedíjas Liu kezelésére

2017. 07. 06

Peking külföldről hívott szakértőket, hogy csatlakozzanak a végső stádiumú májrákban szenvedő, Nobel-békedíjas ellenzékit, Liu Hsziao-pót kezelő orvosi csapathoz - mondták el a hatóságok szerdán.

Két felnőtt életét mentettek meg egy donor májával cseh orvosok

2013. 09. 28

Két felnőtt életét mentették meg egy donor májának szétválasztásával és átültetésével cseh orvosok - jelentette be pénteken a prágai székhelyű Klinikai és Kísérleti Orvostudományi Intézet (IKEM) szóvivője.

Arany nanorészecskék segíthetik a májrák korai fölismerését

2011. 07. 10

Világszerte évente félmillió embernél fedeznek fel májrákot és ezeknek a többsége fél éven belül halott. Arany nanorészecskéken alapuló technikával új lehetőség nyílik arra, hogy a rosszindulatú daganat diagnózisa már akkor kiderülhet, amikor még lehet rajta segíteni.

Májátültetés (májtranszplantáció)

2002. 12. 25

Májátültetést (májtranszplantációt) olyan súlyos, visszafordíthatatlan májbetegségben végeznek, ahol egyéb kezeléstől már nem várható eredmény, valamint a májelégtelenség súlyos, életveszélyes szövődményei léptek fel.

Májrák (ritkább formák)

2002. 06. 04

Az epeútrák (kolangiokarcinóma) a májban lévő epecsatornácskákból vagy az epeutakat bélelő hámból kiinduló rosszindulatú daganat. Távol-Keleten, ahol gyakori a májmétely, az élősködő fertőzés részben felelős lehet ennek a ráknak a kialakulásáért. Hosszú ideje fennálló kifekélyesedő vastagbélgyulladás (kolitisz ulceróza) és hegesedő epeútgyulladás (szklerotizáló kolangitisz) fennállása esetén néha kolangiokarcinóma fejlődik ki.

Májáttétek

2002. 06. 04

A máj áttétes daganatai rosszindulatú folyamatok, melyek a szervezet más részéről terjedtek át a májra. A máj áttétei leggyakrabban a tüdőből, az emlőből, a vastagbélből, a hasnyálmirigyből és a gyomorból erednek. A fehérvérsejtrák (leukémia) és az egyéb vérképzőszervi rosszindulatú daganatok, mint pl. a nyirokdaganatok (limfómák) is beszűrhetik a májat. Néha a májáttét az első jele annak, hogy a betegnek rákos daganata van.

Májsejtrák

2002. 06. 04

A májsejtrák (karcinóma hepatocelluláre) a májsejtekből kiinduló rosszindulatú daganat. A hepatocelluláris karcinóma a leggyakoribb májból kiinduló rákos daganat (elsődleges májrák). Afrika és Délkelet-Ázsia bizonyos területein a májsejtrák még a máj áttéti daganatainál is gyakoribb, és jelentős haláloki tényezőként szerepel.

Májdaganat, jóindulatú

2002. 06. 04

A májsejtből kiinduló jóindulatú daganat (adenóma hepatocelluláre) gyakori májtumor. A hepatocelluláris adenómák főleg a termékeny korban lévő nőkön jelennek meg, mert a fogamzásgátló tabletták feltehetőleg fokozzák a daganat kockázatát.

Máj éreredetű jóindulatú daganata

2002. 06. 04

A máj éreredetű daganatát (hemangioma) rendellenes vérerek tömege alkotja. Becslések szerint a felnőttek 1-5%-ában áll fenn kicsiny hemangioma a májban, mely tünetmentes. Ezek a daganatok rendszerint csak akkor kerülnek felismerésre, amikor ultrahang- vagy CT-vizsgálat történik. Kezelésre nincs szükség.

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop