Hirdetés

Két felnőtt életét mentettek meg egy donor májával cseh orvosok

Két felnőtt életét mentették meg egy donor májának szétválasztásával és átültetésével cseh orvosok - jelentette be pénteken a prágai székhelyű Klinikai és Kísérleti Orvostudományi Intézet (IKEM) szóvivője.

májátültetés, transzplantáció |

MTI Hírek10

Csehországban - és talán a világon - először sikerült egyetlen donor májának kettéválasztása, majd két felnőtt betegbe transzplantálása. Egy fiatal párnak volt sürgős szüksége a májra, mert gyilkos galóca fogyasztása miatt életveszélyesen megbetegedtek.

A műtétet hétfőre virradó éjjel hajtották végre. Eddig egy donor máját úgy osztották két részre, hogy egy beteg felnőtt és egy gyermek életét menthessék meg vele. Az IKEM eddig öt esetben végzett ilyen átültetést.

Veronica Velcova szóvivő szerint igen valószínű, hogy a világ egyetlen klinikáján sem történt még olyan műtét, ahol egy máj kettéválasztásával két életveszélyes mérgezést szenvedett felnőttön segítettek volna.

A szétválasztó műtét egy teljes napon át folyt, az átültetések 12 órát vettek igénybe. Négy nappal az operáció után a pár jól van - közölte a szóvivő. Az idegen szerv működni kezdett, és a pár várhatóan túléli a mérgezést. Ha nem kaptak volna új májat, nem érték volna meg a hétfő reggelt.

Jiri Fronek, az IKEM transzplantációs sebészeti klinikájának vezető orvosa elmondta, hogy a fiatal feleség kezelése ütközött nagyobb nehézségekbe, mivel vércsoportja összeférhetetlen volt a donoréval. Az orvosok eltávolították az ellenanyagokat a szervezetéből, hogy immunrendszere ne vesse ki az idegen májat, amely nélkül a beteg meghalt volna.

májátültetés, transzplantáció

2013-09-28 12:43:49

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop