Kína külföldi orvosokat hívott a rákbeteg, Nobel-békedíjas Liu kezelésére

Peking külföldről hívott szakértőket, hogy csatlakozzanak a végső stádiumú májrákban szenvedő, Nobel-békedíjas ellenzékit, Liu Hsziao-pót kezelő orvosi csapathoz - mondták el a hatóságok szerdán.

rák, májrák, Kína, bulvár, Kína | MTI Hírek13 | MTI
Kína az Egyesült Államokból és Németországból is invitált neves szakértőket Liu családjának kérésére.

A legismertebb kínai politikai fogolynál május 23-án állapították meg az előrehaladott májrákot, néhány nappal később engedték szabadon, és azóta az északkeleti Senjang városban, a Kínai Orvosi Egyetem 1. számú klinikáján ápolják.

Kína nemzetközi bírálatok kereszttüzébe került Liuval szembeni bánásmódja miatt, mire a hatóságok nyolc kínai szakértőből összeállítottak egy csoportot az ellenzéki kezelésének felügyelésére, és időről időre közleményeket bocsátanak ki arról, hogy milyen módszerekkel milyen előrelépést értek el. Liu barátai mindezek ellenére azt állítják, hogy a másként gondolkodó és családja nem kommunikálhat szabadon a külvilággal, és üzeneteiket a hatóságok szigorúan ellenőrzik.

A külföldi szakértők meghívása nem egyenlő a kezelés helyszínének és módjának szabad megválasztásával - szögezte le Liu egyik barátja, Ven Ke-csian szerdán. "Nem tudtunk beszélni a családtagokkal, akiket nyomás alatt tartanak, hogy ne kommunikáljanak velünk" - tette hozzá.

Nyugati kormányok szintén sürgették Pekinget, hogy engedje el Liut és biztosítsa neki a lehetőséget kezelése helyszínének megválasztására.

A 61 éves férfit 2009-ben az államrend megbontására való felbujtás vádjával 11 év szabadságvesztésre ítélték. A Nobel-békedíjat a következő évben az alapvető emberi jogok érvényesüléséért folytatott békés küzdelméért ítélték oda neki. Az oslói Nobel-bizottság döntése felbőszítette Pekinget.

| rák, májrák, Kína, bulvár
2017-07-06 00:16:48
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop