Májdaganatok

A máj policisztás megbetegedése
A máj polycystás megbetegedése fejlődési rendellenesség. A májszerkezet általában megtartott, a májsejtek általában normálisak.

policisztás má, j, hemangioma, májrák, májáttétek, májdaganatok | Máj- és epebetegségek   SubRosa Kiadó | Fehér, J.; Lengyel, G.
A betegség első tünete a májmegnagyobbodás, mely általában a 4-5. évtizedben jelentkezik. A máj nagysága függ a ciszták számától és nagyságától. Az epepangásra utaló enzimek mérsékelten emelkedettek lehetnek, de a máj működésére jellemző vizsgálatok normálisak. Az esetek mintegy 50%-ában a policisztás májbetegség együtt jár policisztás vesebetegséggel is. Egyéb szervek, mint a lép, hasnyálmirigy és tüdő hasonlóképpen érintettek lehetnek.

Haemangioma

A májerekből kiinduló leggyakoribb jóindulatú májdaganat. Általában véletlen leletként derül ki hasi ultrahangvizsgálat során. Műtét rendszerint nem szükséges, csak megfigyelés, kivéve, ha az elváltozás nagy terjedelmű, tüneteket okoz, vagy rosszindulatú elfajulás nem zárható ki.

Fokális moduláris hyperplasia

Gócosan jelentkező, általában 1 cm-nél kisebb, lebenykés szerkezet nélküli májsejtszaporulat. Általában véletlenül, más célból végzett vizsgálat alkalmával diagnosztizálják. Nem okoz tüneteket.

Nőkben gyakrabban fordul elő, nem valódi daganat, kialakulásának kiváltásában felmerül a fogamzásgátlók kóroki szerepe.

Hepatocellularis (májsejtből kiinduló) adenoma

Májsejtből kiinduló jóindulatú daganat, mely majdnem kizárólag nőkben fordul elő, főleg a 3-4. évtizedben. A domináló előfordulás nőkben a hormonális eredet mellett szól, ugyancsak ezt támasztja alá a fogamzásgátlók bizonyított szerepe is a betegség kialakulásában (kb. 90%-uk fogamzásgátló-szedéssel van kapcsolatban). A megrepedés veszélye miatt általában sebészi kivágás javasolt. Fogamzásgátló szert szedőkben a gyógyszer elhagyása után a megfigyelés is, képalkotó eljárásokkal kiegészítve, megengedhető, különösen akkor, ha a daganat helyzete, mérete vagy több daganat jelenléte a sebészi kimetszést kockázatossá teszi.

Rosszindulatú májdaganatok

Elsődleges májrák (primer májcarcinoma)

A máj rákos megbetegedésének két fő formája ismert: a májsejtekből kiinduló és az epeutak hámsejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat. Kevert formák is előfordulhatnak. Az elsődleges májrák 80-90%-ban májsejtekből kiinduló rosszindulatú daganat, az epeutak hámsejtjeiből kiinduló karcinómák lényegesen ritkábban fordulnak elő. Megkülönböztetésük gyakorlati szempontból nem lényeges, hasonló tüneteik, lefolyásuk miatt.

Kialakulásukban 60-75%-ban a cirrózis játszik szerepet, főleg a nagygöbös típusú májzsugoros megbetegedés. Ismert kóroki tényezők a következők: 1, idült májbetegség; 2. B és C hepatitiszvírus okozta fertőzés; 3. mycotoxinok; 4. hormonális tényezők.

Lefolyás

A klinikai tünetek közül legjellemzőbbek a máj megnagyobbodása, a májban tapintható kóros rezisztencia, jobb bordaív alatti érzékenység, hasi fájdalom, ritkán a máj felett dörzszörej hallható. Felhívja a figyelmet az addig stabil állapotú cirrózisos májbeteg állapotának megmagyarázhatatlan romlása, nagymértékű fogyás. Elzáródásos sárgasággal járhat, a láz gyakori.

A laboratóriumi vizsgálatok közül a vörösvérsejtszám csökkent volta, a fehérvérsejtszám megnövekedése, emelkedett alkalikus foszfatázszint a gyakori. Májsejt eredetű rákos megbetegedésben az esetek 90%-óban emelkedett a vérben az alfa-fötoproteinnek nevezett magzati fehérjeszint. Az eszközös vizsgálatok közül elsősorban a hasi ultrahangvizsgálat és a hasi komputertomográfiás vizsgálat használható a diagnózis felállításához. Végleges diagnózishoz ultrahang- vagy komputertomográfia által vezérelt májbiopsziával juthatunk.

Gyógyítás

Jó állapotú beteg esetében, ha áttétel nem igazolható, a daganat a máj egy részének kimetszésével eltávolítható. Kemoterápiára csak rövid ideig reagálnak.

Másodlagos (áttételes) májdaganatok

Lényegesen gyakoribb, mint az elsődleges májrák. A májban az áttételek könnyen megtapadnak. Az elsődleges agydaganat kivételével szinte minden daganat adhat májáttételt, leggyakrabban a gyomor-bél rendszerben előforduló tumorok, ezenkívül a tüdő-, emlődaganatok, festékes anyajegyből kiinduló rosszindulatú melanomák. Kevéssé gyakran a pajzsmirigy, a bőr daganatai adnak áttételt a májba.

Klinikailag az elsődleges daganatra jellemző tünetek, általános daganatos tünetek és ritkábban a májbetegség tünetei jellemzőek. A máj megnagyobbodott, kemény, egyenetlen felszínű, érzékeny. Leggyakoribb a vér alkalikus foszfatáz szintjének emelkedése, nagyobb kiterjedés esetén a vér fehérjeszint-csökkenése, mérsékelt transzaminázszint-emelkedés és vérszegénység kísérheti.

| policisztás má, j , hemangioma, májrák, májáttétek, májdaganatok
2007-11-09 14:01:07
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop