ÚJ

Kína külföldi orvosokat hívott a rákbeteg, Nobel-békedíjas Liu kezelésére

Peking külföldről hívott szakértőket, hogy csatlakozzanak a végső stádiumú májrákban szenvedő, Nobel-békedíjas ellenzékit, Liu Hsziao-pót kezelő orvosi csapathoz - mondták el a hatóságok szerdán.


Két felnőtt életét mentettek meg egy donor májával cseh orvosok

Két felnőtt életét mentették meg egy donor májának szétválasztásával és átültetésével cseh orvosok - jelentette be pénteken a prágai székhelyű Klinikai és Kísérleti Orvostudományi Intézet (IKEM) szóvivője.


Arany nanorészecskék segíthetik a májrák korai fölismerését

Világszerte évente félmillió embernél fedeznek fel májrákot és ezeknek a többsége fél éven belül halott. Arany nanorészecskéken alapuló technikával új lehetőség nyílik arra, hogy a rosszindulatú daganat diagnózisa már akkor kiderülhet, amikor még lehet rajta segíteni.


Májátültetés (májtranszplantáció)

Májátültetést (májtranszplantációt) olyan súlyos, visszafordíthatatlan májbetegségben végeznek, ahol egyéb kezeléstől már nem várható eredmény, valamint a májelégtelenség súlyos, életveszélyes szövődményei léptek fel.


Májdaganatok

A máj policisztás megbetegedése
A máj polycystás megbetegedése fejlődési rendellenesség. A májszerkezet általában megtartott, a májsejtek általában normálisak.


Májrák (ritkább formák)

Az epeútrák (kolangiokarcinóma) a májban lévő epecsatornácskákból vagy az epeutakat bélelő hámból kiinduló rosszindulatú daganat. Távol-Keleten, ahol gyakori a májmétely, az élősködő fertőzés részben felelős lehet ennek a ráknak a kialakulásáért. Hosszú ideje fennálló kifekélyesedő vastagbélgyulladás (kolitisz ulceróza) és hegesedő epeútgyulladás (szklerotizáló kolangitisz) fennállása esetén néha kolangiokarcinóma fejlődik ki.


Májsejtrák

A májsejtrák (karcinóma hepatocelluláre) a májsejtekből kiinduló rosszindulatú daganat. A hepatocelluláris karcinóma a leggyakoribb májból kiinduló rákos daganat (elsődleges májrák). Afrika és Délkelet-Ázsia bizonyos területein a májsejtrák még a máj áttéti daganatainál is gyakoribb, és jelentős haláloki tényezőként szerepel.


Májdaganat, jóindulatú

A májsejtből kiinduló jóindulatú daganat (adenóma hepatocelluláre) gyakori májtumor. A hepatocelluláris adenómák főleg a termékeny korban lévő nőkön jelennek meg, mert a fogamzásgátló tabletták feltehetőleg fokozzák a daganat kockázatát.


Máj éreredetű jóindulatú daganata

A máj éreredetű daganatát (hemangioma) rendellenes vérerek tömege alkotja. Becslések szerint a felnőttek 1-5%-ában áll fenn kicsiny hemangioma a májban, mely tünetmentes. Ezek a daganatok rendszerint csak akkor kerülnek felismerésre, amikor ultrahang- vagy CT-vizsgálat történik. Kezelésre nincs szükség.


data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop