Idült hasnyálmirigy gyulladás

A betegség gyógyítása nem egyszerű feladat, de a terápia helyes megválasztásával, a beteg és betegségének szoros nyomon követésével - mely csak egy őszinte, de korrekt orvos-beteg kapcsolaton alapulhat - egyensúlyban tartható.

hasnyálmirigy, gyulladás, diéta, enzimpótlás | InforMed Hírek14   InforMed | Glanz, J.; Bircher, K.

A hasnyálmirigy egy elnyújtott, lapos, 10-15 cm hosszú, kb. 100 gramm tömegű mirigy, mely a gyomor mögött helyezkedik el. Fő kivezető csöve a Vater-papillánál éri el és szájadzik a patkóbélbe.

A hasnyálmirigynek kettős feladata van, egyrészt az étel emésztéséhez szükséges enzimek és ionok termelése, és az anyagcserét és a tápanyagok beépülését szabályozó hormonok elválasztása, mint pl. az inzulin. Az idült hasnyálmirigy-gyulladás a mirigyszövet pusztulásával jár, mely többnyire fájdalmas és a hasnyálmirigy működés lassan előrehaladó tartós károsodását okozza.

Okok

A nyugati társadalmakban az alkohol okozza az idült hasnyálmirigy-gyulladások 70 százalékát, 20-25 százalékban nem igazolható, míg 5-10 százalékban ritkább egyéb oka van a betegségnek (genetikai ok, autoimmun hasnyálmirigy-gyulladás, epevezeték, ill. hasnyálmirigy kivezető cső elzáródás). Férfiaknál 80 gramm, nőknél 40-50 gramm feletti napi alkoholmennyiség 10-15 éven át történő fogyasztása okozza.

Az idült gyulladás kifejlődése után már kisebb mennyiségű alkohol egyszeri elfogyasztása is rosszabbodást eredményez. Hazánkban is egyre nő az idült hasnyálmirigy-gyulladás gyakorisága a fokozódó alkoholfogyasztás következtében, de szerepet játszhat a fűszeres, zsíros étkezés és a dohányzás is.

Elzáródásos jellegű hasnyálmirigy-gyulladást okoznak a hasnyálmirigy-vezeték patkóbélbe történő beszájazásának szűkületei, daganatok, hegek stb.

Tünetek

A vezető tünet a gyomortáji fájdalom, mely állandó és általában a hátba sugárzik, előrehajolva enyhülhet. Gyakori a hányinger, hányás, étvágytalanság és fogyás.

A betegség következtében kialakuló emésztési zavar leggyakrabban a zsírszéklet, mely az alkoholos formában a leggyakoribb. Meg kell azonban jegyezni, hogy a hasnyálmirigy meglepően nagy funkcionális tartalékkal rendelkezik.

A betegség előrehaladtával károsodik a szénhidrátok emésztése, mely végső soron cukorbetegség kialakulásához vezet.

Tovább

| hasnyálmirigy, gyulladás, diéta, enzimpótlás
2019-06-11 11:20:46
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop