A hasnyálmirigy betegségei

Amilyen kicsi, olyan nagy problémát okozhat, ha megbetegszik. A hasnyálmirigy rendellenességei gyakran csak előrehaladott állapotban adnak figyelmeztető jelzéseket, ezért rendkívül fontos a rendszeres szűrővizsgálat.

hasnyálmirigy, gyulladás, rák, 3D ultrahang | InforMed Hírek14:33-33   InforMed | Sziebig, T.

A hasnyálmirigy (pancreas) betegségét elsősorban laborvizsgálatok jelzik, a pontos diagnózis felállításához azonban nagy segítséget jelent a manapság egyre több szerv vizsgálatánál alkalmazott 3D ultrahang vizsgálat.

A hasnyálmirigy gyulladás

A hasnyálmirigynek elsősorban kétféle betegsége ismert: a gyulladás, ami lehet akut vagy krónikus és a daganat.

Az akut gyulladás, melynek kiváltó oka az esetek 80 százalékában epekő vagy alkohol, rendkívül komoly, veszélyes, a legtöbb esetben kórházi kezelést igénylő betegség. A gyulladás mértékétől függően alakul ki elhalás vagy bevérzés a szervben, illetve gyakran álciszta keletkezik azon a helyen, ahol elpusztult a szövet. Ez krónikus gyulladást tarthat fenn. A visszatérő gyulladás hátterében általában anyagcserezavar, a hasnyálmirigy-vezeték fejlődési rendellenességei, vagy gyulladás miatt kialakult szűkületek állnak.

Daganatok

A hasnyálmirigynek két funkciója van, - enzim-és hormontermelés - ezért a daganatok is kétfélék lehetnek. Az elválasztásért felelős sejtekből kiinduló daganat általában agresszíven növekszik, de csak későn okoz tünetet.

Legjellemzőbb tünetei: fogyás, a hátba sugárzó fájdalom. Többnyire a hasnyálmirigy fejében alakul ki, és mivel ott találkozik az epevezetékkel, gyakran okoz epeúti elzáródást, amit a beteg sok esetben csak akkor vesz észre, amikor besárgul. Ilyenkor a probléma általában már előrehaladott.

A hormontermelő sejtekből kiinduló daganatok többnyire inzulin-túltermelést idéznek elő, és a tünetek is ezzel kapcsolatosak. Ilyen esetben például a vércukorszint gyakran lezuhan vagy nagyon magas, és nem tudják beállítani. Más hormonok túltermelésekor gyakori a kezelhetetlen gyomor- és patkóbélfekély.

3D ultrahang

A hasnyálmirigy sok esetben csak akkor okoz tünetet, amikor már nagy baj van. Rendszeres szűréssel azonban van esély arra, hogy idejében észrevegyük a problémát, ami a beteg gyógyulása szempontjából jobb esélyt jelent.

A hasnyálmirigyben keletkezett hormontermelő daganatot nehéz észrevenni, mert általában 10 mm-nél kisebb. Észlelésében fontos szerepe van a korszerű, pontos 3D-technikának, mely topográfiai szempontból is nagy segítséget nyújt.

Ezzel a módszerrel ugyanis rendkívül jól meghatározható a daganat elhelyezkedése, és látható, hogy érint-e más szerveket, epeutak torkolatát vagy ereket, és ha igen, milyen mértékben. Ez az információ nagyon fontos az esetleges műtéti beavatkozás előtt, illetve a további kezelés megválasztása szempontjából.

Kontrollvizsgálatoknál daganat és gyulladás esetében egyaránt jelentős szerepet kap a 3D ultrahang, mellyel precízen nyomon követhető a változás, a gyógyulás.

Veszélyes epekő

Ha az epehólyagban lévő apró kövek egyike becsúszik az epevezetékbe, és olyan magasságban okoz elzáródást, ahol már érinti a hasnyálmirigy-vezetéket, akkor súlyos hasnyálmirigy-gyulladást idézhet elő. Ezért érdemes az epeköveket minél hamarabb eltávolíttatni.

| hasnyálmirigy, gyulladás, rák, 3D ultrahang
2017-10-22 14:32:32
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop