Felismerni és kezelni is nehéz a hasnyálmirigyrákot

A hasnyálmirigyrákkal élő emberek számára a szerdán elhunyt, Apple-alapító Steve Jobs élete inspiráló volt - véli az e betegséggel élőket képviselő amerikai szervezet elnöke.

hasnyálmirigyrák | InforMed Hírek9   InforMed | MTI
Steve Jobsnál több mint hét éve diagnosztizálták a hasnyálmirigyrák neuroendokrin típusát, 2009-ben egy májátültetésen is átesett. Az Apple-alapító sokáig titokban tartotta betegsége természetét, ám az AP amerikai hírügynökség által megkérdezett független orvosi szakértők szerint azért lehetett szüksége a májátültetésre, mert a kezelés után visszatért és áttétet képzett rákja. Feltételezésük szerint Jobs halálát rákja, az új máj leállása vagy a kilökődés megelőzésére adott szerek miatti szövődmény okozhatta.

A hasnyálmirigyrákok többsége úgynevezett adenokarcinóma. Az esetek 5 százalékát kitevő neuroendokrin daganatok kezelése könnyebb, és ez a ráktípus kevésbé agresszív. A hasnyálmirigyet nehéz megközelíteni diagnosztikai céllal, a mégis fellelt tumor eltávolítása pedig bonyolult műtétet igényel.

Az amerikai Nemzeti Rákintézet adatai szerint a hasnyálmirigyrákos esetek csak mintegy 8 százalékát diagnosztizálják, mielőtt áttétet képezne. Náluk az 5 éves túlélés aránya 21,5 százalék, azoknál viszont, akiknél későbbi stádiumban veszik észre a daganatot, ez az arány csak két százalék. Műtéti megoldást még a nem áttétes daganatoknak is csak 15 százalékánál tudnak felajánlani az orvosok, a kemoterápia pedig sokszor hatástalan a hasnyálmirigyrákra. A neuroendokrin daganatoknál az 5 éves túlélés jobb, 42 százalék.

"Küzdött, ment tovább, és tette mindazokat a dolgokat, amelyeket meg akart tenni, mindaddig, amíg ezzel a betegséggel élt" - mondta Julie Fleshman, a Pancreatic Cancer Action Network elnevezésű szervezet elnöke a LiveScience egészségügyi portálnak.

A daganatok nemcsak felbukkanási helyük szerint különböztethetők meg, hanem igen változékonyak lehetnek genetikai hátterük alapján is. Amerikai és brit kutatók most olyan módszert keresnek, amellyel a mutálódott DNS már a rákmegelőző állapotban kimutatható a vérből.
A hasnyálmirigyrák hátterében lévő génmutációk családfájának elemzésével kiszámolták, hogy mennyi idő alatt alakul ki ez a nagy halálozási arányú ráktípus. Becslésük szerint átlagosan 11,7 év telik el, amíg a rákmegelőző állapotból az első valódi ráksejtek kifejlődnek. További 6,8 évig tart, amíg a daganat növekszik, és az első ráksejtek valahol másutt jelennek meg a testben, majd átlagosan 2,7 év múlva meghal a páciens.
| hasnyálmirigyrák
2011-10-06 21:35:26
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop