Heveny hasnyálmirigygyulladás (pankreatitisz)

Az esetek többségében olyan embereken fordul elő, akik epekőhöz társult, ismétlődő epehólyag-gyulladásban vagy alkoholizmusban szenvednek.

pancreatitis, hasnyálmirigy gyulladás | InforMed Hírek18   InforMed | Szendei, Á.
Az epehólyag elvezetőcsöve összeköttetésben áll a hasnyálmirigy kivezetőcsövével, és a kettő rendszerint közös vezetékbe torkollva nyílik a nyombélbe, ahová váladékuk ürül. Ezért adott a lehetőség, hogy a fertőzött epeutak váladékának közvetítésével fertőző mikroorganizmus a hasnyálmirigybe kerüljön.

Heveny hasnyálmirigy-gyulladásra akkor kell gondolni, ha a hasüregben a köldök felett középen vagy attól balra heveny, tűrhetetlen fájdalom lép fel, magas láz és elesettség kíséretében.

Ezek a panaszok olyan súlyosak, hogy miattuk még a legbéketűrőbb ember is orvoshoz fordul, vagy kórházba kerül. Rendszerint bőséges és zsíros étel fogyasztása után jelentkeznek a tűrhetetlen fájdalmak, amit sokkszerű állapot, vérnyomásesés és nemegyszer eszméletvesztés kísér.

Az ilyen beteg nem kezelhető otthon, hanem toronyiránt kórházba szállítandó. Ott döntik el, hogy műtéttel vagy gyógyszerrel kezelik-e. Tisztában kell lenni azzal, hogy ez a betegség életveszéllyel jár, tehát halogatásra nincs idő.

| pancreatitis, hasnyálmirigy gyulladás
2020-02-06 11:25:15
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop