Idült hasnyálmirigy gyulladás - III.

Idült hasnyálmirigy gyulladás című cikk folytatása.

|


Fájdalomcsillapítás

A betegséggel járó jelentős fájdalom erőteljesen rontja az életminőséget. A diagnózis felállítása után azonnal el kell kezdeni, mert az ismétlődő gyulladásos epizódok visszafordíthatatlan károsodást okoznak, és a fájdalomcsillapítás hatástalanná válik.

A WHO ajánlása szerint a fájdalomcsillapításnak 3 fokozata van:
1. Nem ópiumszármazékok adása pl. iboprofen
2. Ha hatástalan, enyhe opiodok, pl. codein
3. Ha az enyhe opioid származékok hatástalanok, erős ópiumszármazékok, pl. morfin.

Igen fontos a görcsoldók és további specifikus gyógyszerek megfelelő alkalmazása, mely a hasnyálmirigynedv elválasztásának mérséklésével és a kifolyás javításával csökkentik a gyulladásos tüneteket.

A kezelés másik alappillére az enzimpótló kezelés, mely az egyedi szükségletekhez alkalmazkodó enzimpótló készítmények adását jelenti. Érdemes szakorvosi javaslatot kérni, mert így a gyógyszerek sokkal olcsóbbak, egyébként recept nélkül kaphatók. Az antioxidánsok adása a fájdalomcsillapítók mellett hasznos lehet, de ezek összetétele, adagolásának kidolgozása idült gyulladásban még további vizsgálatokat igényel.

Egyéb lehetőségek
1. A hasi fájdalomvezető idegkötegek (plexus coeliacus) blokkolása.
2. Ha beszűkült a pancreas kivezetőcsöve, stent bevezetése.

ERCP vizsgálatot nem végeznek, mert a festék befecskendezése a hasnyálmirigy vezetékbe gyulladást okoz, illetve a meglévő állapotot súlyosbítja.

Műtét

Több műtéti lehetőség áll rendelkezésre szövődményes esetekben, mely alkalmas lehet a fájdalomcsillapításra. Ezek lényege a hasnyálmirigy részleges vagy teljes eltávolítása (utóbbi saját szigetsejtek beültetésével), illetve új beszájazás készítése a vékonybélbe. Ritkán végzett mellkassebészeti beavatkozás a fájdalomvezető idegek átmetszése, csillapíthatatlan fájdalom esetén.

Diéta

A diéta legyen fehérjedús, zsírszegény. Elsősorban az össz-zsiradék napi mennyiségét - mely a normálisan 130-150 gramm - kell korlátozni 40-60 grammra. A csökkentett zsírfogyasztást a nyersanyag helyes kiválasztásával és ételkészítéssel (pl. főzés, párolás) lehet megoldani. A zsírszegény diéta előnyös, ha napi 5-6 kisebb étkezésből áll.

|
2018-01-22 21:16:33

Web Design & Development Prowebshop