Legutóbbi cikkek

A májbetegségek tünetei

A máj sejtjeinek és kötőszövetének rendszere majdnem mindig egyszerre betegszik meg. A betegség eredetének tisztázása nemcsak a megelőzés miatt jelentős, hanem fontos a folyamat kimenetelének szempontjából is, mert bizonyos kórokok (például a fertőző májgyulladás B és C vírusa) heveny és idült betegséget egyaránt előidézhetnek.


Portális hipertónia

Portális hipertóniának nevezik a rendellenesen magas vérnyomást a májkapu-gyűjtőérben (véna porté), amely a vért a belekből a májba szállító nagy véna.


Májelégtelenség

A májelégtelenség a máj működésének súlyos károsodása. Májelégtelenséget a máj bármilyen megbetegedése okozhat, beleértve a vírusos májgyulladást, a májzsugorodást és a máj alkoholtól vagy gyógyszerektől, például paracetamoltól származó károsodását is. A máj jelentős része elpusztul, mielőtt a tünetek kialakulnának.


Sárgaság

A sárgaság (icterus) a bőrnek és a szemfehérjének (szkléra) a sárgás elszíneződése, amit az epefesték, azaz a bilirubin kórosan magas vérszintje okoz.


Májnagyobbodás

A májnagyobbodás májbetegségre utal. Ennek ellenére sok májbetegnek normális méretű, sőt, még kisebb, zsugorodott mája is lehet. A májnagyobbodás rendszerint nem okoz tüneteket. Ha azonban jelentős mértékű, az kellemetlen hasi érzést vagy teltségérzést okozhat. Ha a máj növekedése gyorsan alakul ki, akkor nyomásérzékeny lehet. Az orvos a fizikális vizsgálat alkalmával a hasfalon keresztül tapintva rendszerint képes megbecsülni a máj nagyságát.


Máj eredetű agyi működészavar

A máj eredetű agyi működészavar, májkóma, olyan kórkép, amelyben az agy működése a vérben felépült olyan mérgező anyagok következtében romlik meg, melyeket normálisan a máj eltávolítana. A bélből felszívódott anyagok keresztül jutnak a májon, ami a méreganyagokat (toxin) eltávolítja belőle. Hepatikus enkefalopátiában a méreganyagokat a máj a megromlott működése következtében nem képes eltávolítani.


Hasvízkór

A hasvízkór (aszcitesz) folyadék felszaporodása a hasüregben. Aszcitesz inkább a hosszantartó, idült (krónikus) betegségekben hajlamos a kialakulásra, mint a rövid ideig tartó, heveny (akut) kórképekben. Leggyakrabban a májzsugorodás (cirrózis) kísérő tünete, különösképpen akkor, ha alkoholizmus okozza a cirrózist. Aszcitesz nemcsak a máj betegségeiben képződhet, hanem daganatos betegségben, szívelégtelenségben, veseelégtelenségben és tuberkulózisban is.


Web Design & Development Prowebshop