Májmegnagyobbodás, erős gyomorfájdalom

Kedves Doktornő!
A következő a problémám. Tavaly karácsonykor rosszul voltam, a gyomromat fájlaltam. Ez kb. egy hétig tartott, utána a fájdalom megszűnt. Januárban egy este szintén a gyomrom fájt, de nagyon erőteljesen. Utána elmentem orvoshoz, vérvizsgálatot végeztek, ahol a következő értékek lettek nagyon magasak:
GOT: 307, GPT: 175, LDH: 505
Ezt két hét múlva újabb vérvétel követte, ahol ezek az értékek visszamentek a normális tartományba. Készült hasi ultrahang, ahol megállapították, hogy a májam minkét lebenyére vonatkozóan kissé megnagyobbodott, de a szerkezete ép. Az epehólyag, epeutak, lép stb. eltérés nélkül. A nyakamon volt két „nem kórjelző” nyirokcsomó. Az egyik 7, a másik 8 mm-es. Azóta kéthetente járok vérvételre, a máj enzimek jók. Múlt héten készült vérképemben a kálium szint csökkent: 3, 6. Kb. 1 hónapja aranyerem van (azt hiszem). Most hétvége óta tompa és szúró fájdalmat érzek a jobb bordaív alatt. Az orvos nem készíttetett újabb ultrahangos vizsgálatot, hanem epe izotópos vizsgálatra küldött. Nagyon félek, hogy valami komoly betegségre gyanakszik, amit esetleg az ultrahang nem tud kimutatni. Kérem, tájékoztasson, hogy milyen betegségek húzódhatnak meg a háttérben?
Köszönettel:
Egy aggódó 29 éves nő

| | Szendei, K.
Bár lázat, hányingert, émelygést nem említ, mégis nagy valószínűséggel valamilyen májgyulladáson esett át. Kora miatt talán legvalószínűbb, hogy egy EBV (Ebstein-Barr vírus) okozta májártalomról, van szó, emellett szólnak a megnagyobbodott nyirokcsomók is. Az ÁNTSZ-be küldött vírus szerológiával ezt utólag igazolni lehet, valamint egyéb vírusos eredet is kizárható. Gyógyszer, egyéb méreg ugye nem lehetett?(Bevallom, nem tudom mit várnak az izotópos vizsgálattól.) Ha úgy gondolja, a László kórházban elvégzik a szükséges vizsgálatokat.
|
2005-04-14 19:54:16
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop