Hirdetés

Új vérvizsgálat, mely javíthatja a májrák szűrését

Egy új kísérleti vérvizsgálat javíthatja a májrák leggyakoribb formájának szűrési eredményeit az USA Nemzeti Rákkutató Intézetének (NCI) kutatói szerint.

májrák, szűrés |

InforMed Hírek18   InforMed | Sarkady, L.

Az új teszt kiszűri azokat az embereket, akik bizonyos vírusok korábbi expozíciójának voltak kitéve, melyek kölcsönhatásba léphetnek az immunrendszerrel, és ezáltal növelik a májsejtrák (HCC) kockázatát.

"A meglévő szűrővizsgálatokkal együtt az új teszt fontos lehet a HCC kockázattal fenyegetettek szűrésében, segítheti a HCC korai felismerését és kezelését" - mondta Xin Wei Wang, a tanulmány vezetője.

"A módszer viszonylag egyszerű és olcsó, és csak egy kis vérmintát igényel" - írta az intézet sajtóközleményében.

Számos szűrővizsgálattal felismerhetők a ráksejtek jellemzői, de ezek a jellemzők idővel megváltozhatnak, és nem minden ráksejt felépítése azonos - jegyezték meg a szerzők. Az új teszt a rák környezetének sajátosságait - a múltbeli vírusok által hátrahagyott jeleket - fedezi fel, nem a sejtekre összpontosít. 

A hepatitis B vagy C vírus fertőzés vagy a májcirrhosis egyike azoknak a tényezőknek, amelyek növelik a májsejtrák kockázatát. Ajánlott, akik a kockázatnak vannak kitéve,  havonta szűrővizsgálatot végezzenek ultrahanggal és esetleg vérvizsgálatot alfa-fetoprotein kimutatására.

Ha a májsejtrákot korán felismerik, sokkal nagyobb esély van a gyógyítására. De a legtöbb betegnél csak akkor diagnosztizálják, amikor a rák már előrehaladott és gyakran gyógyíthatatlan.

A kutatók folytatják a teszt tanulmányozását és azt tervezik, hogy klinikai vizsgálatok során értékelik, melyet hamarosan közzé fognak tenni.

Sarkady László dr.

J Cell, June 10, 2020, WebMD, HealthDay News


májrák, szűrés

2020-07-03 12:30:57

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop