Májverőér rendellenességek

A májverőér (artéria hepatika) szolgáltatja a máj bizonyos részeinek, különösen a máj támasztószövetének és az epecsatornácskák falainak kizárólagos vérellátását.

májverőér, artéria, aneurizma | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Az artériának vagy oldalágainak szűkülete, illetve elzáródása ezeken a területeken jelentős károsodást okoz. A vérellátást megszüntetheti sérülés, például lőtt seb vagy műtéti trauma, esetleg véralvadék. A véralvadékot általában a verőér falának gyulladása (arteritisz) vagy daganatellenes szer, illetve más mérgező vagy izgató anyagnak az artériába történt befecskendezése hozza létre.

Körülírt verőértágulat (aneurizma) szintén kialakulhat a májverőéren. Az aneurizmák a verőér falának gyenge pontján létrejött kidudorodások. Az artéria hepatikán aneurizma kialakulását általában fertőzés, érelmeszesedés, sérülés vagy a verőerek csomós gyulladása (poliarteritisz nodóza) okozza. Egy ilyen körülírt verőértágulat nyomhatja a szomszédos epevezetéket, beszűkítheti vagy el is zárhatja azt, és a májból történő epeelfolyás akadályozása miatt sárgaságot okozhat. Ezeknek az aneurizmáknak legalább háromnegyed része megreped, ami gyakran jelentős vérzést okoz. Az elváltozás a májverőérbe vezetett katéteren keresztül beadott, elzáródást okozó, izgató anyag befecskendezésével kezelhető. Ha ez a beavatkozás (embolizációnak nevezik) sikertelen, műtétet végeznek az artéria helyreállítására.

| májverőér, artéria, aneurizma
2009-02-18 19:39:16
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop