Máj egyéb érbetegségei

A súlyos szívelégtelenség következtében megnövekedhet a nyomás a májból elvezető erekben. Ez a fokozott nyomás májkárosodáshoz vezethet. A szívelégtelenség gyógyítása gyakran a máj normális működését is helyreállítja. A sarlósejtes vérszegénységben rendellenes alakú vörösvértestek zárják el a májban lévő vérereket, és így májkárosodást okoznak.

érbetegség, Rendu-Osler-Weber-kór, teleangiektázia, hemangioma, szívelégtelenség | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A veleszületett vérzéses értágulatok (teleangiectazia hereditária hemorrágika, Rendu-Osler-Weber-kór)n öröklődő kórkép, amely érintheti a májat is. Ha a máj is beteg, akkor kis területeken rendellenesen tág erek (teleangiektázia) alakulnak ki a szervben. Ezek a kóros erek rövidre zárják (sönt) a verőereket és a gyűjtőereket. Ez komoly szívelégtelenséghez vezethet, ami a máj további károsodását és megnagyobbodását okozhatja. A söntökön átfolyó vér folyamatos dübörgő zajt okoz, ami a sztetoszkópon (hallgató) keresztül hallható. A máj egyes részein hegesedések (cirrózis és fibrózis) és jóindulatú erekből álló daganatok (hemangiomák) keletkezhetnek.

| érbetegség, Rendu-Osler-Weber-kór, teleangiektázia, hemangioma, szívelégtelenség
2009-02-18 19:26:04
No menu item defined, wrong database setup!
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop