ÚJ

Portális véna trombózis

A portális véna trombózisa egy vérrög kialakulása az érben. Az elzáródást májzsugorodás, máj-, hasnyálmirigy- vagy gyomorrák okozhatja. Előidézheti az epeutak gyulladása (kolangitisz), a hasnyálmirigy gyulladása (pankreatitisz) vagy májtályog. Újszülöttekben a portális véna trombózisát a köldök fertőződése eredményezheti.


Máj egyéb érbetegségei

A súlyos szívelégtelenség következtében megnövekedhet a nyomás a májból elvezető erekben. Ez a fokozott nyomás májkárosodáshoz vezethet. A szívelégtelenség gyógyítása gyakran a máj normális működését is helyreállítja. A sarlósejtes vérszegénységben rendellenes alakú vörösvértestek zárják el a májban lévő vérereket, és így májkárosodást okoznak.


Budd-Chiari-szindróma

A Budd-Chiari-szindróma ritka kórkép, amit rendszerint egy vérrög okoz, ami részben vagy teljesen elzárja a májból kivezető nagy vénákat. A Budd-Chiari-szindróma oka általában ismeretlen. Néha a beteg véralvadási készsége fokozott, például terhességben vagy sarlósejtes vérszegénységben. Ritka esetben, a vénák valójában nem elzáródnak, hanem születési rendellenesség következtében hiányoznak. A Budd-Chiari-szindrómás betegeknek kevesebb, mint harmadrésze él tovább egy évnél hatékony kezelés nélkül.


Májverőér rendellenességek

A májverőér (artéria hepatika) szolgáltatja a máj bizonyos részeinek, különösen a máj támasztószövetének és az epecsatornácskák falainak kizárólagos vérellátását.


data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop