ÚJ

A Földközi-tengeri kagylók Hepatitis A-val fertőzöttek

Nagyjából minden 5. fogyasztásra szánt kagyló veszélyesen fertőző. Ezt a nyugtalanító eredményt azok a tanulmányok igazolták, amelyek a Földközi-tengeri kagylók és a “tenger gyümölcsei” minőségét vizsgálták.


Májmegnagyobbodás, erős gyomorfájdalom

Kedves Doktornő!
A következő a problémám. Tavaly karácsonykor rosszul voltam, a gyomromat fájlaltam. Ez kb. egy hétig tartott, utána a fájdalom megszűnt. Januárban egy este szintén a gyomrom fájt, de nagyon erőteljesen. Utána elmentem orvoshoz, vérvizsgálatot végeztek, ahol a következő értékek lettek nagyon magasak:
GOT: 307, GPT: 175, LDH: 505
Ezt két hét múlva újabb vérvétel követte, ahol ezek az értékek visszamentek a normális tartományba. Készült hasi ultrahang, ahol megállapították, hogy a májam minkét lebenyére vonatkozóan kissé megnagyobbodott, de a szerkezete ép. Az epehólyag, epeutak, lép stb. eltérés nélkül. A nyakamon volt két „nem kórjelző” nyirokcsomó. Az egyik 7, a másik 8 mm-es. Azóta kéthetente járok vérvételre, a máj enzimek jók. Múlt héten készült vérképemben a kálium szint csökkent: 3, 6. Kb. 1 hónapja aranyerem van (azt hiszem). Most hétvége óta tompa és szúró fájdalmat érzek a jobb bordaív alatt. Az orvos nem készíttetett újabb ultrahangos vizsgálatot, hanem epe izotópos vizsgálatra küldött. Nagyon félek, hogy valami komoly betegségre gyanakszik, amit esetleg az ultrahang nem tud kimutatni. Kérem, tájékoztasson, hogy milyen betegségek húzódhatnak meg a háttérben?
Köszönettel:
Egy aggódó 29 éves nő


Hosszú védettséget nyújt a hepatitis-B elleni oltás

Egy atlantai (USA) kutatócsoport jelentése szerint a három adagból álló hepatitis-B vakcina legalább 15 éven keresztül védettséget nyújt. Ez a jelentés cáfolja az újraoltás szükségessége melletti érveket.


Segítség a májnak

Májunk szervezetünk legnagyobb mirigye, hasüregünk jobb oldalán helyezkedik el. Több mint 500-féle feladatot lát el. Nem meglepő tehát, hogy egy ilyen sokoldalú szervnek sokféle betegsége lehet, éppen ezért óvnunk kell!


Lendület az epének -Természetes gyógyírek

A hűvösebb hónapokban, különösen télen általában nehezebb ételeket kívánunk és fogyasztunk. Ezért májunknak és epénknek rendre túlóráznia kell, ha fel akarja dolgozni a vajas süteményeket, a töltött libát, a disznótorosról nem is beszélve... Jó hír, hogy a gyógynövények segítségükre lehetnek a zsír könynyebb emésztésében.


Kísérleti vakcina a hepatitis-C ellen

Hepatitis C vírus

Az Egyesült Államokban 2,7 millió, világszerte pedig 170 millió a krónikus hepatitis-C fertőzöttek száma. Embereknél először próbálják ki a Saint Louis-i egyetem kutatói a kísérleti vakcinát, amelynek segítségével reményeik szerint megelőzhető a vírusfertőzés.


A hepatitisz C

A hepatitisz szó májgyulladást jelent, többféle vírus vagy túlzott alkoholfogyasztás okozhatja, ritkább esetben autoimmun formája is előfordul.


Új gyógyszer a hepatitis C ellen

A hepatitis C vírusa háromszor annyi embert fertőz meg, mint az AIDS, a világon ma több mint 170 millióan betegek. A vírus állandó májkárosodást okozhat, a fertőzés sok esetben halálhoz vezet. Jelenleg nincs még oltóanyag a hepatitis C-vírus ellen, a krónikus eseteket interferon és a ribavirin nevű vírusellenes szer kombinációjával kezelik.


Rendben a mája?
A máj és az epe betegségek szűrése 3D ultrahanggal

A májat és az epeutakat együtt kell kezelni, hiszen az egyiknél kialakult elváltozás kihat a másikra is. Vizsgálatuk során az esetleges elváltozások megtalálásában, beazonosításában, illetve azok további kezelése és nyomon követése során az orvosok számára nagy segítséget jelent a hazánkban csak néhány éve alkalmazott 3D ultrahang, melynek jelentőségéről dr. Takács Ildikó radiológust kérdeztem.


Vírushepatitiszek

Vírusok által okozott különböző sajátosságú betegségek (közülük védőoltással megelőzhető a hepatitisz A és B, továbbá közvetve a D).


| | 12 | | | | | | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop