ÚJ

A máj működése

A máj központi szerepet játszik a szervezet anyagcseréjének fenntartásában. Jelentős mértékű tartalékai miatt azonban enyhe vagy mérsékelt fokú májsejtkárosodás általában nem jár az anyagcsere-funkció mérhető károsodásával.


A máj szerkezete,működése

A máj a legnagyobb mirigyes szervünk, mintegy 1400-1600 g súlyú. Teljes egészében a csontos mellkasfallal fedve, a has jobb oldalán helyezkedik el.


Az epehólyag és az epeutak

Az epehólyag a máj alatt, a has jobb felső részében helyezkedik el. Funkciója egyszerűen leírva: összegyűjti az epét, mely a májsejtekben képződik, és az epeutakon át jut be az epehólyagba, meghatározott mennyiségben epét bocsát a nyombélbe az emésztés elősegítésére.


Alkohol okozta májbetegségek

Általánosan ismert, hogy a rendszeres, túlzott mértékű alkoholfogyasztás jelentősen károsítja a máj működését.


Biliaris cirrhosis

A biliaris cirrhosis (az epeutak megbetegedésének következtében kialakuló májzsugoros megbetegedés) a májon belüli epeutak vagy a májon kívüli epeutak tartósabb elzáródásának következtében alakul ki.


Epeútgyulladás (cholangitis)

Az epeutak gyulladása rendszerint bakteriális fertőzés következtében jön létre, amely az epeutakban másodlagosan alakul ki a májon kívüli epeutak elzáródása következtében.


Gyógyszer és vegyszer okozta májkárosodás

A különböző gyógyszerek és vegyszerek okozta májkárosodások egyaránt létrehozhatják a májban a működésbeli és a szerkezeti elváltozásokat, és megjelenhetnek heveny vagy idült májbetegség képében.


Heveny májgyulladás

A heveny (akut) vírusos májgyulladás olyan fertőzés, mely főképpen a májat érinti. Kórokozóként elsősorban ötféle vírussal kell számolni.


Idült májgyulladás

Az idült májgyulladás (krónikus hepatitisz) olyan különböző kórokú megbetegedés, amelyet a folyamatos májsejtelhalás, változó mértékben jelen levő aktív vagy inaktív gyulladásos reakció és kötőszövet-felszaporodás jellemez.


Májátültetés (májtranszplantáció)

Májátültetést (májtranszplantációt) olyan súlyos, visszafordíthatatlan májbetegségben végeznek, ahol egyéb kezeléstől már nem várható eredmény, valamint a májelégtelenség súlyos, életveszélyes szövődményei léptek fel.


| | | 13 | | | | | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop