ÚJ

Májdaganatok

A máj policisztás megbetegedése
A máj polycystás megbetegedése fejlődési rendellenesség. A májszerkezet általában megtartott, a májsejtek általában normálisak.


Májműködési próbák

A különböző típusú májmegbetegedések egymástól való elkülönítésében, egyáltalán a májbetegség kimutatásában segítségünkre vannak a laboratóriumi vizsgálatok.


Májelégtelenség

A máj mirigyes működésének fokozatosan növekvő károsodása, a kötőszövetes állomány egyre nagyobb mértékű felszaporodása, azaz a májcirrózis progressziója folyamatosan kialakuló szövődményekhez, végül pedig májelégtelenséghez vezet.


Elönt az epe

Az epehólyagban kialakult epekő fő okai az epeúti pangás és az epehólyag működési zavara. Típusos epekőgörcs esetében jobb bordaív alatti fájdalom, hányinger, hányás, és gyakran láz is jelentkezik. Azonban nem minden epekő okoz ilyen jellegzetes tüneteket. Az epeköves betegek jó részénél semmilyen tünet sem jelentkezik. Gyakran ezeknek a néma epeköveknek a létezésére rutin vagy más okból elvégzett ultrahangvizsgálat során derül fény.


Epevezeték-daganat

Az epeköveken kívül a rák az epeút elzáródásának leggyakoribb oka. A legtöbb rák a hasnyálmirigy feji részéből indul ki, amin keresztül a közös epevezeték halad.


Epehólyag-gyulladás, idült

Az idült epehólyag-gyulladás (kolecisztitis krónika) az epehólyag tartós gyulladása, amit ismétlődő erős, éles hasi fájdalmak jellemeznek.


Epehólyag-gyulladás

A heveny epehólyag-gyulladás (kolecisztitis akuta) az epehólyag falának gyulladása, amit rendszerint az epehólyag-vezetékben rekedt kő okoz. Hirtelen kialakuló, igen erős fájdalommal jár. A heveny epehólyag-gyulladásos betegek legalább 95%-ának epekövei vannak. Ritkán baktériumfertőzés okozza a gyulladást.


Májrák (ritkább formák)

Az epeútrák (kolangiokarcinóma) a májban lévő epecsatornácskákból vagy az epeutakat bélelő hámból kiinduló rosszindulatú daganat. Távol-Keleten, ahol gyakori a májmétely, az élősködő fertőzés részben felelős lehet ennek a ráknak a kialakulásáért. Hosszú ideje fennálló kifekélyesedő vastagbélgyulladás (kolitisz ulceróza) és hegesedő epeútgyulladás (szklerotizáló kolangitisz) fennállása esetén néha kolangiokarcinóma fejlődik ki.


Májsejtrák

A májsejtrák (karcinóma hepatocelluláre) a májsejtekből kiinduló rosszindulatú daganat. A hepatocelluláris karcinóma a leggyakoribb májból kiinduló rákos daganat (elsődleges májrák). Afrika és Délkelet-Ázsia bizonyos területein a májsejtrák még a máj áttéti daganatainál is gyakoribb, és jelentős haláloki tényezőként szerepel.


Májdaganat, jóindulatú

A májsejtből kiinduló jóindulatú daganat (adenóma hepatocelluláre) gyakori májtumor. A hepatocelluláris adenómák főleg a termékeny korban lévő nőkön jelennek meg, mert a fogamzásgátló tabletták feltehetőleg fokozzák a daganat kockázatát.


| | | | 14 | | | | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop