Az USA-ban született gyerekek jóval hajlamosabbak asztmára, mint a bevándorlók

Az Egyesült Államokban született gyerekek csaknem kétszerte hajlamosabbak az asztmára és allergiákra, mint a bevándorlók csemetéi - fedezték fel amerikai kutatók 80 ezer gyerek és szüleik egészségügyi történetét vizsgálva.

asztma, allergia, immunrendszer | MTI Hírek10
Az USA-ban született gyerekek körében 34-35 százalékos az asztmától, szénanáthától, ekcémától vagy ételallergiától szenvedők aránya, míg a bevándorlók sarjainak csak 20 százaléka kapja meg ezeket a kórságokat.

Mindazonáltal minél hosszabb ideje él az Egyesült Államokban egy bevándorolt gyerek, annál jobban erősödik betegséghajlama. A még csak 2 éve ott élőknek a 17-18 százaléka szenved a fent említett betegségektől, míg az évtizednyi időnél régebb óta bevándoroltaknak már a 27 százaléka.

Amennyiben a gyerek elsőgenerációs amerikai, nem különbözik betegséghajlama a tősgyökeresekétől, akiknek családja számos nemzedék óta él az Egyesült Államokban.

A jelenségre még nincs magyarázat. Az egyik feltevés szerint az amerikai gyerekek túl tiszták, és immunrendszerük nincs kitéve annyi ártalomnak, hogy kellően megerősödjön. A másik hipotézis alapján az amerikai étrend egészségtelen volta, elhízásra hajlamosító jellege lehet az ok.

A felmérést és elemzést Jonathan Silverberg New York-i kutató (a New York-i Beth Israel Orvosi Központ és a St. Luke's-Roosevelt Kórházközpont tudósa) vezette.

"Tanulmányunk eredményei azt sugallják, hogy környezeti tényezők is lehetnek az allergikus betegségek okai közt" - vélekedik Silverberg.
| asztma, allergia, immunrendszer
2013-05-01 04:53:03

Web Design & Development Prowebshop