Hirdetés

A kórokozókkal való korai kapcsolat véd az autoimmun betegségektől

A kórokozókkal való korai kapcsolat egereknél szabályozza az immunsejteket és védi az állatokat az asztma, vagy a gyulladásos bélbetegségek kialakulásától.

fertőzés, immunrendszer, autoimmun betegség, asztma, gyulladásos bélbetegség |

MTI Hírek 2012 ;9

A Müncheni és a Kieli, valamint a Harvard Egyetem kutatói közös munkájukat a Science című szaklapban mutatták be.

Az eredmények alátámasztják azt az elméletet, miszerint az autoimmun betegségek gyakoriságának növekedése az emlősök egyre csíramentesebbé váló környezetével áll összefüggésben.

A szakértők hangsúlyozzák, hogy még meg kell vizsgálni, az eredmények az emberekre is vonatkoznak-e.

A Torsten Olszak és Richard Blumberg vezetésével dolgozó kutatócsapat kísérlete során normál, laboratóriumban élő egereket és különlegesen csíramentesen tartott egereket hasonlított össze.

Utóbbiak tartása nagyon költséges, hiszen rendkívüli módon izolált műanyag dobozban, speciális módon elkészített táplálékon élnek. "A csíramentesen nevelt egerek tüdejében és bélrendszerében különösen sok természetes úgynevezett killer T-limfocita található.

Ezek a sejtek aktiválódásukkor egy sor olyan anyagot választanak ki, amelyek fontos szerepet játszanak autoimmun betegségek és gyulladások kialakulásában" - fejtette ki Olszak.

A csíramentesen élő egerek a többiekhez képest sokkal fogékonyabbak voltak az asztmára és az emberi fekélyes vastagbélgyulladással (Colitis ulcerosa) rokon bélgyulladásra. Ezek a betegségek az immunrendszer felesleges reakciójának következtében alakultak ki.
fertőzés, immunrendszer, autoimmun betegség, asztma, gyulladásos bélbetegség

2012-03-26 11:06:41

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop