Az allergia véd egyes daganatok ellen

Egy új vizsgálat meggyőzően bizonyítja, hogy az allergia több, mint az immunrendszer bosszantó működési zavara. A túlérzékenység védelmet jelent egyes daganatokkal szemben.

allergia, daganat, immunitás | InforMed Hírek6   InforMed | Seprődi, B.
A közleményt publikáló holland szerzők elmélete szerint ugyanis az allergia tünetei segítenek abban, hogy a szervezet kilökje az idegen részecskéket, amelyek egyes esetekben rákkeltő hatásúak lehetnek. Ezen túl az allergiás tünetek figyelmeztető jelként szolgálhatnak, hogy olyan anyag van a levegőben, amit érdemes elkerülni.

A korábbi kutatások már régóta feltételezik, hogy kapcsolat van az allergia és a daganatok között, de a tudósok eddig vegyes, ellentmondásos következtetésekre jutottak. Sok esetben fordított kapcsolatot igazoltak, vagyis a daganatos egyéneknél kevesebb allergia szerepelt a kórtörténetben. Más kutatások azonban pozitív kapcsolatról, vagy éppen a kapcsolat hiányáról számoltak be.

Az ellentmondások tisztázására a kutatók megvizsgálták az elmúlt ötven év közel 650 eddigi közleményét. Az elemzések során azt találták, hogy a fordított összefüggés jóval gyakoribb azon szervrendszerek esetében, ahol a szövetek közvetlen összefüggésbe kerülnek a külvilággal, ilyen például a száj, a torok, a vastag- és végbél, a bőr, a méhnyak, a hasnyálmirigy és egyes agysejtek. Hasonlóképpen, csak olyan allergiák esetében lehetett kimutatni az összefüggést, ami a környezeti hatásokra adott közvetlen válaszként jelent meg: az ekcémánál, csalánkiütésnél, szénanáthánál, állat- és ételallergiáknál.

A nehezebben hozzáférhető szerveknél (mell, agyhártya, prosztata, vérképző rendszer) jóval kisebb arányban találtak fordított összefüggésről beszámoló közleményeket.

Kivétel az asztma és a tüdőrák kapcsolata. A közölt esetek többsége ugyanis arról számolt be, hogy az asztma fokozza a tüdőrák kockázatát. Az asztma ugyanis megnehezíti a légúti váladék kiürülését, így gátolja az allergiás reakció védő hatását.

Az eredmények fényében felmerül, hogy érdemes-e gyógyszerek segítségével kikapcsolni az allergiák védő hatását. A szerzők szerint speciális vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy ezt megválaszolhassuk. Remélhetőleg ezek az eredmények segítik ezeket a kutatásokat, és segítenek újraértékelni azt az álláspontot, hogy az allergia csupán az immunrendszer meghibásodásának jele.

| allergia, daganat, immunitás
2008-11-06 12:33:50
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop