Az allergia véd egyes daganatok ellen

Egy új vizsgálat meggyőzően bizonyítja, hogy az allergia több, mint az immunrendszer bosszantó működési zavara. A túlérzékenység védelmet jelent egyes daganatokkal szemben.

allergia, daganat, immunitás | InforMed Hírek6   InforMed | Seprődi, B.
A közleményt publikáló holland szerzők elmélete szerint ugyanis az allergia tünetei segítenek abban, hogy a szervezet kilökje az idegen részecskéket, amelyek egyes esetekben rákkeltő hatásúak lehetnek. Ezen túl az allergiás tünetek figyelmeztető jelként szolgálhatnak, hogy olyan anyag van a levegőben, amit érdemes elkerülni.

A korábbi kutatások már régóta feltételezik, hogy kapcsolat van az allergia és a daganatok között, de a tudósok eddig vegyes, ellentmondásos következtetésekre jutottak. Sok esetben fordított kapcsolatot igazoltak, vagyis a daganatos egyéneknél kevesebb allergia szerepelt a kórtörténetben. Más kutatások azonban pozitív kapcsolatról, vagy éppen a kapcsolat hiányáról számoltak be.

Az ellentmondások tisztázására a kutatók megvizsgálták az elmúlt ötven év közel 650 eddigi közleményét. Az elemzések során azt találták, hogy a fordított összefüggés jóval gyakoribb azon szervrendszerek esetében, ahol a szövetek közvetlen összefüggésbe kerülnek a külvilággal, ilyen például a száj, a torok, a vastag- és végbél, a bőr, a méhnyak, a hasnyálmirigy és egyes agysejtek. Hasonlóképpen, csak olyan allergiák esetében lehetett kimutatni az összefüggést, ami a környezeti hatásokra adott közvetlen válaszként jelent meg: az ekcémánál, csalánkiütésnél, szénanáthánál, állat- és ételallergiáknál.

A nehezebben hozzáférhető szerveknél (mell, agyhártya, prosztata, vérképző rendszer) jóval kisebb arányban találtak fordított összefüggésről beszámoló közleményeket.

Kivétel az asztma és a tüdőrák kapcsolata. A közölt esetek többsége ugyanis arról számolt be, hogy az asztma fokozza a tüdőrák kockázatát. Az asztma ugyanis megnehezíti a légúti váladék kiürülését, így gátolja az allergiás reakció védő hatását.

Az eredmények fényében felmerül, hogy érdemes-e gyógyszerek segítségével kikapcsolni az allergiák védő hatását. A szerzők szerint speciális vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy ezt megválaszolhassuk. Remélhetőleg ezek az eredmények segítik ezeket a kutatásokat, és segítenek újraértékelni azt az álláspontot, hogy az allergia csupán az immunrendszer meghibásodásának jele.

| allergia, daganat, immunitás
2008-11-06 12:33:50


A rovarméreg allergia életveszélyes

A rovarméreg allergia a népesség körülbelül 0,5-5 százalékát érintő probléma, és tekintettel az esetleg fellépő életveszélyes állapotra, rendkívül fontos a pont...


Hidegallergia, fagyás

Érdemes alaposabban megismerkedni a hideg hatására kialakuló bőrbetegségekkel, mivel megfelelő óvintézkedések betartásával többnyire megelőzhetők.


Bélbaktérium véd a tejallergia ellen?

Egészséges csecsemők bélbaktériumainak felhasználásával gátolták meg a tehéntej-allergia kialakulását egereknél amerikai és olasz kutatók.


Minden tizedik amerikai felnőtt ételallergiás

Az amerikai felnőttek több mint 10 százaléka (26 millió ember) ételallergiás, és nagyjából kétszer ennyien hiszik, hogy ételallergiájuk van, miközben nincs valódi t...


A gluténmentes kockázatos

A gluténmentes étrend növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát - állapították meg kínai kutatók.