Fölfedezték az allergia génjét

Egy hibás gén jelentősen fokozza az allergiás megbetegedések, mint például az ekcéma és az asztma kialakulásának valószínűségét, jelentik skót kutatók.

allergia, filaggrin, gen | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Az Edinburgh-i egyetem tudósai 24 korábbi vizsgálat eredményeit tekintették át, és megállapították, hogy a bőrt a környezeti hatások ellen védő filaggrin gén mutációi nagymértékben fokozzák az allergiás érzékenységet. Különösen erősnek bizonyult a génmutáció és az atopikus ekcéma kapcsolata.

– Eredményeink bizonyítják, hogy az allergiások legalábbis egy részénél a filaggrin gén hibája lehet az alapvető hajlamosító tényező, nemcsak az ekcémára, hanem az allergiás megbetegedések iránti kezdeti fogékonyságra és a betegség előrehaladására is.

A kutatók további munka elvégzését tartják szükségesnek, hogy kiderítsék, vajon a filaggrin alkalmazható-e a magas kockázati csoportba tartozó emberek azonosítására. Ha a génhibát hordozóknál sikerülne még fiatal korukban helyreállítani a bőr védőfunkcióját, az segíthetne az allergiás megbetegedések megelőzésében.

A következő lépés annak a megállapítása lesz, vajon lehetséges-e megkülönböztetni az allergia különféle genotípusait, ami áttörést jelentene a gyermekkori allergia megelőzősében, diagnózisában és kezelésében egyaránt.

Health.com
| allergia, filaggrin, gén
2009-07-20 08:59:20
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop