Allergia és természetgyógyászat

allergia, természetgyógyászat | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Allergiám leküzdésére keresek megoldást, felmerült bennem, hogy esetleg valamiféle természetgyógyászati gyógymóddal leküzdhető lenne, amennyiben Önök erről tudnak, kérem értesítsenek.

Üdvözlettel

Az allergia tág fogalom. Végső soron, ha úgy vesszük, még hasznos is, mert például a légutak fokozott nyálkaelválasztása segíti az allergén kiküszöbölését a szervezetből. Tehát csak akkor kóros, ha túllő a célon és a szervezet visszacsatolás nélkül dolgozik.

Az allergiás folyamatot kiváltó tényező lehet étel, ételekben lévő tartósítószer, vagy egyéb színezőadalék, debármely egyéb levegőn át közvetített anyag (vegyszer, növényi pollen, stb.) is, az un. infect allergiapéldául bármely fertőzést kísérheti, de lehet a lakás porában, szőnyegpadlóban élő mikroorganizmus is (atka, stb.) Tehát ez nem egy egyszerű diagnózis.

Amennyiben sikerül azonosítani az allergiás folyamatot kiváltó tényezőt, természetesen, ha mód van rá kerülje el (pl. macskaszőrre érzékeny ne tartson macskát, kutyát, egyéb háziállatot). Sajnos azonban legtöbbször nem tudjuk elkerülni(lásd a levegőbe kerülő kipufogógázt, stb.). Számos kitűnő gyógyszerrel rendelkezünk, ilyen a nátriumkromoglikát tartalmú szerek, melyek ha tudjuk, hogy mikor jön elő az allergia, akkor minden kóros mellékhatás nélkül megelőzésképpen szedhetjük, vagy helyileg (szem-orrnyálkahártya) csepegtetjük. Ha ez nem elég, akkor a már kialakult allergia esetén elég kiterjedt a nem álmosító antihisztaminok (antiallergiás=allergia elleni) szerek palettája. Súlyos esetben rövid ideig nem felszívódó szteroid adására is sor kerülhet.

A fentiek alapján érthető, hogy egy, mindenre jó terápia nem létezik.

Az ismert felsoroltakon kívül un. deszenzibilizáló kezelés is szóbajöhet. Amennyiben panaszai psyches eredetűek (mert miért ne?) akkor a természetgyógyászat is segíthet.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| allergia, természetgyógyászat
2002-07-11 15:10:35

Web Design & Development Prowebshop