Allergia a fogászatban

A köznapi nyelvhasználatban az allergia alatt általában kétfélét érthetnek: hirtelen fellépő túlérzékenységi reakciót, amely rendszerint egy-egy szervre korlátozódik vagy egy lassan kifejlődő általános túlérzékenységet, amelynek konkrét oka gyakran kiderítetlen marad.

allergia, fogászat | Gyógy-ír   Kisalföld | Csobay, J.

A megbetegedés egyik okozója minden bizonnyal a környezetünkben egyre fokozódó vegyi hatás. Mint tudjuk, elvileg minden anyag kiválthat allergiát.

A környezetben jelen lévő "allergén anyagok" jelentős része azonban nem közvetlenül okoz megbetegedést, hanem csak előkészíti azt, amennyiben a bőrt és a nyálkahártyát károsítja. Ezáltal fokozódhat az érzékenység más olyan anyagok iránt, amelyek az allergiás megbetegedés okozói lehetnek.

Több évtizede ismert a fogászati anyagokkal szembeni hiperérzékenység, és a szájba helyezett fogpótlásokkal kapcsolatosan keletkezett allergiás betegek száma az utóbbi években egyre növekszik.

Mint ismeretes, a fogászatban egyre több műanyagot használnak, és nő a nem nemesfémtartalmú fémötvözetből készült fogpótlások száma.

Jellemző allergiás tünetek mutatkoznak a betegek szájában, melyek a következők:

  • Műanyagok esetében: égő érzés a fogpótlások mellett, vöröses elszíneződés, szájszárazság, esetenként viszkető kiütések a száj környékén, ajakduzzanat, szemhéjödéma.
  • Fémallergiáknál: a fogpótlások mellett vöröses elszíneződés, fémes íz érzete a szájban, a nyáltermelés szokatlan csökkenése vagy növekedése.

A legjellemzőbb allergiás tünetek már néhány hónappal a fogpótlás behelyezése után jelentkeznek, és az anyagok eltávolítása után kis idővel megszűnnek. Allergiás, gyulladásos reakciót okozhatnak azonban azok a vegyületek, melyek a fogpótlás viselése során kioldódnak a technológiai eljárást nem előírásszerűen követő elkészítés után.

A fogpótlást készítő fogtechnikus felelőssége, hogy maradéktalanul tartsa be az elkészítési folyamat szabályait, különben nem kívánt mennyiségű segédanyagok maradhatnak a fogpótlásban. Az önök lehetősége, hogy az antiallergén, úgynevezett bioanyagok alkalmazását előnyben részesítő, "monomermentes műanyagot" használó, a felhasznált anyagokról a már Nyugat-Európában elvárt minőségi igazolást kiadó szakembereket keresik fel

Fontos azonban azt is tudni, hogy a fogpótlást viselő emberek nyálkahártyáján gyakran figyelhetők meg gyulladásra utaló jelek, kialakulásukat azonban rosszul illeszkedő fogsor, mechanikai sérülés, illetve gombás fertőzés is okozhatja. Következésképp a szájüreg egészségének megőrzése érdekében nagyon fontos a pótlás állapotának rendszeres ellenőrzése és a fokozott szájápolás.

Az egészség megőrzése érdekében nagyon fontos a megelőzés: a nyálkahártya sérülési kockázatának csökkentése, nem allergén anyagok alkalmazása a fogászat területén.

| allergia, fogászat
2007-11-21 13:49:40
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop